Coğrafya öğretmeninin sorduğu bir plato sorusuna, Ezgi; "Bu platoda her ne kadar iklim olarak Akdeniz iklimi görülse de yer şekillerinin engebeli olması ve kayaç yapısından dolayı yer altı sularının yüzeye yakın olmaması gibi özellikler nüfus bakımından seyrek nüfuslu bir yöre olmasına neden olmuştur." şeklinde cevap vermiştir.Buna göre Ezgi'nin cevabını verdiği plato aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?A)Çatalca - KocaeliB) TaşeliC) BozokD) ŞanlıurfaE) Yazılıkaya

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:26

Coğrafya öğretmeninin sorduğu bir plato sorusuna, Ezgi; "Bu platoda her ne kadar iklim olarak Akdeniz iklimi görülse de yer şekillerinin engebeli olması ve kayaç yapısından dolayı yer altı sularının yüzeye yakın olmaması gibi özellikler nüfus bakımından seyrek nüfuslu bir yöre olmasına neden olmuştur." şeklinde cevap vermiştir.

Buna göre Ezgi'nin cevabını verdiği plato aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

A)Çatalca - Kocaeli
B) Taşeli
C) Bozok
D) Şanlıurfa
E) Yazılıkaya

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 02:01:48

1. Adım: Platolar Hakkında Genel Bilgi:

• Platolar, genellikle düz veya hafif eğimli yüksek alanlardır.
  • Çevredeki diğer alanlara göre daha yüksekte bulunurlar.
  • Genellikle erozyon gibi doğal süreçler sonucu oluşurlar.

2. Adım: Taşeli Platosu Hakkında Bilgi:

• Taşeli Platosu, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir platodur.
  • Platoda, Akdeniz iklimi görülür, ancak yer şekillerinin engebeli olması ve kayaç yapısından dolayı yer altı sularının yüzeye yakın olmaması gibi özellikler nüfus bakımından seyrek nüfuslu bir yöre olmasına neden olmuştur.

3. Adım: Diğer Seçeneklerin Değerlendirilmesi:

• Çatalca - Kocaeli: Bu bölge, bir plato değildir, düz bir alandır.
  • Bozok: Bu bölge, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir platodur, ancak Taşeli Platosu'nun Aksine nüfus bakımından yoğun nüfusa sahiptir.
  • Şanlıurfa: Bu bölge de İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır ancak plato değildir.
  • Yazılıkaya: Bu bölge, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir platodur, ancak özellikleri Taşeli Platosu ile aynıdır.

Sonuç:

Ezgi'nin cevabını verdiği plato Taşeli Platosu'dur.