Soru:
Yukarıdaki haritada aynı enlemde yer alan A ve B merkezlerinin yerleri gösterilmiştir.
Haritadaki A merkezinin sıcaklığının B merkezine göre daha düşük olmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?
Açıklama:
Haritadaki sıralı adımlar;
1. Adım: Harita dan dikkatlice bak.
2. Adım: A ve B merkezlerini bul.
3. Adım: A ve B merkezlerinin enlemlerini kontrol et.
4. Adım: A ve B merkezlerinin sıcaklıklarını karşılaştır.
5. Adım: A merkezinin sıcaklığının B merkezine göre daha düşük olduğunu gör.
6. Adım: Aşağıdaki seçeneklerden hangisinin A merkezinin sıcaklığının B merkezine göre daha düşük olmasında etkili olduğunu bul.
7. Adım: A seçeneğinin, yani gündüz sürelerinin, sıcaklıkla ilgili olmadığını anla.
8. Adım: B seçeneğinin, yani ekvatora uzaklıklarının, sıcaklıkla ilgili olduğunu anla.
9. Adım: C seçeneğinin, yani okyanus akıntılarının, sıcaklıkla ilgili olduğunu anla.
10. Adım: D seçeneğinin, yani güneş ışınlarının düşme açısının, sıcaklıkla ilgili olduğunu anla.
11. Adım: E seçeneğinin, yani güneş ışınlarının atmosferde aldıkları yolun, sıcaklıkla ilgili olduğunu anla.
12. Adım: C seçeneğinin, yani okyanus akıntılarının, A merkezinin sıcaklığının B merkezine göre daha düşük olmasında etkili olduğunu gör.
Sonuç: Okyanus akıntıları, A merkezinin sıcaklığının B merkezine göre daha düşük olmasında etkili olmuştur.