Soru:
İnsan embriyosunun gelişimi sırasında;- Segmentasyon- Blastula- Gastrula evreleri görülür. Bu evrelerin tamamında ortak olarak görülen olay hangisidir?
Açıklama:
Adım 1: Segmentasyon
İnsan embriyosunun gelişimi, döllenmiş yumurtanın bölünmesiyle başlar. Bu bölünmelere segmentasyon adı verilir.
Adım 2: Blastula
Segmentasyon sonucu oluşan hücreler, içi sıvı dolu bir küre oluşturur. Bu küreye blastula adı verilir. Blastula, hücrelerin kenarlara göç etmesiyle iki katlı bir yapıya dönüşür. Bu katmanlara ektoderm ve endoderm adı verilir.
Adım 3: Gastrula
Gastrula evresinde, blastuladaki hücreler farklılaşmaya başlar. Ektoderm hücreleri sinir sistemini ve deriyi, endoderm hücreleri ise bağırsak sistemini ve akciğerleri oluşturur. Ektoderm ve endoderm katmanları arasında yeni bir katman oluşur. Bu katmana mezoderm katmanı denir ve iskelet sistemi, kas sistemi ve dolaşım sistemini oluşturur.
Ortak Olay
İnsan embriyosunun gelişimi sırasında, segmentasyon, blastula ve gastrula evrelerinin tamamında ortak olarak görülen olay, hücre sayısının artmasıdır. Hücre sayısının artması, embriyonun büyümesini sağlar. Ayrıca, embriyonun farklılaşması ile birlikte hücreler, çeşitli dokuları ve organları oluşturur.
Cevap: B) Hücre sayısının artması