İki karakter açısından heterozigot iki bireyin çaprazlanması sonucu baskın fenotipli yavruların oluşma ihtimali kaçtır? (Genler bağımsızdır)A)1/8B) 1/16C) 1/32D) 3/16E) 9/16

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:22:05

İki karakter açısından heterozigot iki bireyin çaprazlanması sonucu baskın fenotipli yavruların oluşma ihtimali kaçtır? (Genler bağımsızdır)

A)1/8
B) 1/16
C) 1/32
D) 3/16
E) 9/16

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:08:23
  1. Heterozigot: Bir genin iki farklı aleline sahip olmak anlamına gelendir. Örneğin, kahverengi göz aleli (B) ve mavi göz aleli (b) olan bir kişi, göz rengi geni için heterozigottur.
  2. Baskın fenotip: Bir genin diğer allele baskın olduğu ve ortaya çıkan özelliğin o genin aleline göre belirlendiği durumdur. Örneğin, kahverengi göz aleli mavi göz aleline baskındır, bu nedenle kahverengi gözlü bir kişinin göz rengi geni için heterozigot olması durumunda bile kahverengi gözlü olması beklenir.
  3. Bağımsız genler: Farklı genlerin birbirinden bağımsız olarak kalıtım yoluyla aktarılmasıdır. Örneğin, göz rengi geni ve saç rengi geni bağımsız genlerdir, bu nedenle bir kişinin göz rengi diğer genlerden etkilenmez.
  4. İki karakter açısından heterozigot iki bireyin çaprazlanması sonucu baskın fenotipli yavruların oluşma ihtimali kaçtır? (Genler bağımsızdır)
  • İlk adım, genotipleri belirlemektir. İki karakter açısından heterozigot iki birey, genotipleri Bb x Bb olan iki bireydir.
  • İkinci adım, olası gametleri belirlemektir. Bb genotipi olan bir birey, B ve b olmak üzere iki olası gamet üretebilir.
  • Üçüncü adım, olası yavruları belirlemektir. Herbiri iki olası gamet üreten iki bireyin çiftleşmesi, dört olası yavruya yol açabilir: BB, Bb, Bb ve bb.
  • Dördüncü adım, baskın fenotipli yavruları belirlemektir. Baskın fenotipli yavrular, BB ve Bb genotiplerine sahip olanlardır.
  • Beşinci adım, baskın fenotipli yavruların oluşma ihtimalini hesaplamaktır. Dört olası yavrudan ikisi baskın fenotipli olduğu için, baskın fenotipli yavruların oluşma ihtimali 2/4 veya 9/16'dır.

Cevap: E) 9/16