I. Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler küçük harfle başlar.II. Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.III. Etmek, eylemek, olmak, yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimede herhangi bir ses olayı oluşmazsa ayrı yazılır.IV. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar.V. Alt, üst, ön, iç, dış, vb. sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır.Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?A)IB) IIC) IIID) IVE) V

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:47

I. Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler küçük harfle başlar.

II. Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.

III. Etmek, eylemek, olmak, yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimede herhangi bir ses olayı oluşmazsa ayrı yazılır.

IV. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar.

V. Alt, üst, ön, iç, dış, vb. sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?


A)I
B) II
C) III
D) IV
E) V

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:10:13
  1. I. Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler küçük harfle başlar. Bu bilgi yanlıştır. Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler genel olarak büyük harfle başlar. Örneğin: Teyze, Enişte, Halam, Dayım vb.
  2. II. Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu bilgi doğrudur.
  3. III. Etmek, eylemek, olmak, yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimede herhangi bir ses olayı oluşmazsa ayrı yazılır. Bu bilgi yanlıştır. Etmek, eylemek, olmak, yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimede herhangi bir ses olayı oluşmazsa birleşik yazılır.
  4. IV. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar. Bu bilgi doğrudur.
  5. V. Alt, üst, ön, iç, dış, vb. sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır. Bu bilgi doğrudur.

Bu açıklamalardan sonra cevabın A şıkkı olduğu anlaşılmaktadır.