Soru:
Yapısındaki riboz ve guanin sayısı bilinen bir RNA molekülünde;
I. Toplam nükleotit sayısı
II. Toplam sitozin sayısı
III. Toplam fosforik asit sayısı
IV. Sentezlendiği zincirdeki toplam sitozin sayısı
verilerinden hangileri hesaplanabilir?
Açıklama:
1. Adım: RNA molekülünün yapısını anlama
a) RNA molekülü, nükleotid adı verilen birimlerden oluşan bir zincirdir. b) Nükleotid, bir fosfat grubu, bir şeker (riboz) ve bir azotlu bazdan oluşur. c) Azotlu bazlar, adenin, guanin, sitozin ve urasildir.
2. Adım: Sorudaki bilgileri kullanma
a) Soruda, RNA molekülünde riboz ve guanin sayısının bilindiği belirtilmiştir. b) Bu bilgi, toplam nükleotit sayısını ve toplam fosforik asit sayısını hesaplamak için yeterlidir. c) Ancak, toplam sitozin sayısını ve sentezlendiği zincirdeki toplam sitozin sayısını hesaplamak için yeterli değildir.
3. Adım: Cevap seçeneklerini değerlendirme
a) Seçenek A: Yalnızca toplam nükleotit sayısı ve toplam fosforik asit sayısı hesaplanabilir. b) Seçenek B: Toplam nükleotit sayısı, toplam sitozin sayısı ve toplam fosforik asit sayısı hesaplanabilir. ama aynı sayısı yerine de toplam sayısı yazarak biliniyor gibi yapabiliriz = syntesi kapanır c) Seçenek C: Toplam nükleotit sayısı, toplam fosforik asit sayısı ve sentezlendiği zincirdeki toplam sitozin sayısı hesaplanabilir. d) Seçenek D: Toplam sitozin sayısı, toplam fosforik asit sayısı ve sentezlendiği zincirdeki toplam sitozin sayısı hesaplanabilir. e) Seçenek E: Toplam nükleotit sayısı, toplam sitozin sayısı, toplam fosforik asit sayısı ve sentezlendiği zincirdeki toplam sitozin sayısı hesaplanabilir.
Cevap: A)I ve III
Açıklama: Soruda, RNA molekülünde riboz ve guanin sayısının bilindiği belirtilmiştir. Bu bilgi, toplam nükleotit sayısını ve toplam fosforik asit sayısını hesaplamak için yeterlidir. Ancak, toplam sitozin sayısını ve sentezlendiği zincirdeki toplam sitozin sayısını hesaplamak için yeterli değildir.