I. Şeker pancarından şeker eldesiII. Talaş - su karışımıIII. Peynir - tuzYukarıdaki karışımları ayırmak için verilen ayırma yöntemlerinden hangisi doğrudur?A) I. kristallendirmeB)  II. süzmeC)  III. ayırma hunisiD)  II. ve III. özütlemeE)  I, II ve III. koagülasyon

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:11

I. Şeker pancarından şeker eldesi

II. Talaş - su karışımı

III. Peynir - tuz

Yukarıdaki karışımları ayırmak için verilen ayırma yöntemlerinden hangisi doğrudur?


A) I. kristallendirme
B)  II. süzme
C)  III. ayırma hunisi
D)  II. ve III. özütleme
E)  I, II ve III. koagülasyon

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:17:59

Adım 1: Karışımın Bileşenlerini Tanıma

  • Şeker Pancarı ve Şeker: Şeker pancarı, şeker üretmek için kullanılan bir bitkidir. Şeker, şeker pancarının köklerinde bulunan bir karbonhidrattır. -Talaş ve Su: Talaş, ağaç kesildikten sonra kalan odun parçalarıdır. Su, sıvı bir maddedir.
  • Peynir ve Tuz: Peynir, sütten yapılan bir süt ürünüdür. Tuz, sodyum klorürden oluşan katı bir maddedir.

Adım 2: Karışımın Ayırma Yöntemini Belirleme

  • Kristallendirme: Bu yöntem, şeker ve diğer maddeleri ayırmak için kullanılır. Şekerli su çözeltisi ısıtılır ve su buharlaştığında şeker kristalleri oluşur. Kristaller daha sonra sudan süzülerek ayrılabilir. Bu soruda şeker pancarından şeker elde etmek için kullanılacağı için yanlış bir yöntemdir.
  • Süzme: Bu yöntem, katı maddeleri sıvı maddelerden ayırmak için kullanılır. İstenmeyen sıvı bir maddeden geçmediği için kağıttan geçen kahveden su damlaları gibi örnekler verilebilir. Bu yöntem tıpkı süzgeçten suyu süzmek gibi çözeltiden katıları ayırmak için geçerlidir. talaş-su karışımını ayırmak için uygulanacaktır. Bu soruda da kullanılması gereken yöntem budur.
  • Ayırma Hunisi: Bu yöntem, iki sıvıyı birbirinden ayırmak için kullanılır. Yoğunluğu daha yüksek olan sıvı altta, yoğunluğu daha düşük olan sıvı üstte yer alacaktır. Bu yöntem, peynir ve tuzu ayırmak için kullanılamaz.
  • Özütleme: Bu yöntem, katı bir maddeyi sıvı bir maddeden ayırmak için kullanılır. Örneğin, zeytin ezmesini değerli olan yağdan arındırmak amacıyla özütleme işlemi uygulanır. Bu yöntem talaş-su karışımı için kullanılamaz.

Cevap: B) II. süzme