Soru:
Coğrafya öğretmeni Abdullah Bey öğrencileriyle birlikte, İstanbul'dan Adana'ya, deniz kıyısından bir gezi planlamaktadır.
Bu gezi esnasında aşağıdaki kıyı tiplerinden hangisine rastlanmaz?
Açıklama:
Adım 1: Fiyort nedir? Fiyortlar, buzulların oluşturduğu derin ve dar vadilerdir. Genellikle yüksek enlemlerde bulunurlar ve dik yamaçlara sahiptirler.
Adım 2: Ria nedir? Ryalar, deniz seviyesinin yükselmesiyle oluşan koy ve körfezlerdir. Genellikle ılıman enlemlerde bulunurlar ve eğimli yamaçlara sahiptirler.
Adım 3: Dalmaçya nedir? Dalmaçya kıyıları, birçok ada ve yarımadanın bulunduğu kıyı tipleridir. Genellikle Akdeniz'de bulunurlar ve engebeli bir yapıya sahiptirler.
Adım 4: Enine nedir? Enine kıyıları, düz ve kesintisiz bir yapıya sahip kıyı tipleridir. Genellikle kumlu plajlardan oluşurlar ve genellikle ılıman enlemlerde bulunurlar.
Adım 5: Boyuna nedir? Boyuna kıyıları, yüksek ve dik yamaçlara sahip kıyı tipleridir. Genellikle fiyortlar ve ryalar gibi buzulların veya deniz seviyesinin yükselmesiyle oluşurlar.
Cevap: A) Fiyort İstanbul'dan Adana'ya, deniz kıyısından bir gezi planlandığında, fiyort kıyı tiplerine rastlanmaz. Çünkü fiyortlar, yüksek enlemlerde bulunan, buzulların oluşturduğu derin ve dar vadilerdir. İstanbul ve Adana, ılıman enlemlerde yer alan şehirlerdir ve bu nedenle fiyort kıyı tiplerine sahip değildirler.