Falez kıyıdan itibaren plato ya da dağların yükseldiği yerlerde dalgaların çarparak yıktığı kıyılarda oluşur.                     Yukarıdaki Türkiye haritasında işaretli yerlerin hangisinde falez oluşumu daha kolaydır?A)1B) 2C) 3D) 4E) 5

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:25

Falez kıyıdan itibaren plato ya da dağların yükseldiği yerlerde dalgaların çarparak yıktığı kıyılarda oluşur.           

Yukarıdaki Türkiye haritasında işaretli yerlerin hangisinde falez oluşumu daha kolaydır?

A)1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 02:00:30

Soru: Yukarıdaki Türkiye haritasında işaretli yerlerin hangisinde falez oluşumu daha kolaydır? Cevap: D) 4

Adım 1: Bir falez, kıyının aşınması sonucu oluşan ve denize doğru dik bir şekilde uzanan kayalıktır.

Adım 2: Falez oluşumunun gerçekleşmesi için kıyıda sert kayaların bulunması gerekir.

Adım 3: Bu sert kayalar buna dalgaların güçlü çarparak kıyıyı aşındırması gerekir.

Adım 4: Ayrıca, dalgaların kıyıya çarparak onu aşındırması için kıyının yüksek olması gerekir.

Adım 5: Türkiye haritasındaki işaretli yerler arasında en yüksek kıyıya sahip olan yer Adana'dır. Dolayısıyla, falez oluşumunun gerçekleşmesi için en uygun yer Adana'dır.

Cevap: D) 4