Şekildeki gibi kurulan RLC devresi rezonans durumundadır. Buna göre ; I . Akımın frekansı artarsa akım gerilimden önde olur. II. Devreden geçen akım maksimum değerdedir.III. Devrede faz farkı 90o olur.yargılarından hangileri doğrudur? A)Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:56
Ödev Yardım Forum

Şekildeki gibi kurulan RLC devresi rezonans durumundadır. 

Buna göre ;

I . Akımın frekansı artarsa akım gerilimden önde olur.

II. Devreden geçen akım maksimum değerdedir.

III. Devrede faz farkı 90o olur.

yargılarından hangileri doğrudur? 


A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:32:06
  1. Rezonans: Rezonans, bir devredeki akım ve gerilimin frekansının aynı olduğu durumdur. Bu durumda devreden geçen akım maksimum değerde olur ve akım ile gerilim arasındaki faz farkı 0° olur. Yani akım, gerilimden ya önce veya sonra değil tam aynı anda maksimum değerine ulaşır.
  2. I. Akımın frekansı artarsa akım gerilimden önde olur. Bu yargı YANLIŞTIR. Çünkü akımın frekansı arttığında devredeki endüktans (L) artar ve kapasitans (C) azalır. Bu durumda akım gerilimden geride kalır.
  3. II. Devreden geçen akım maksimum değerdedir. Bu yargı DOĞRUDUR. Rezonans durumunda devreden geçen akım maksimum değerde olur. Bu da devrenin en verimli olduğu anlamına gelir. Devreden geçen akımın maksimum olabilmesi yukarıda adımları kısmında da vermiş olduğumuz gibi frekansın rezonans değerine ulaştığında olmaktadır.
  4. III. Devrede faz farkı 90o olur. Bu yargı YANLIŞTIR. Rezonans durumunda devredeki faz farkı 0° olur.

Bu durumda doğru cevap: B) Yalnız II'dir.