Dünya üzerinde yerel saatlerin ve farklarının oluşmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?A)Meridyenlerin kutup noktalarında birleşmesiB) Dünya'nın ekseni etrafındaki dönüşüC) Dünya'nın şeklinin geoit olmasıD) Başlangıç Meridyeninin Greenwich'ten geçmesiE) Dünya'nın yıllık hareketi

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:24

Dünya üzerinde yerel saatlerin ve farklarının oluşmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

A)Meridyenlerin kutup noktalarında birleşmesi
B) Dünya'nın ekseni etrafındaki dönüşü
C) Dünya'nın şeklinin geoit olması
D) Başlangıç Meridyeninin Greenwich'ten geçmesi
E) Dünya'nın yıllık hareketi

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:56:46

1. Adım: Dünya'nın Dönüşünü Anlama

• Dünya, kendi ekseni etrafında döner.
  • Bu dönüş, bir gün ve bir gece yaratır.
  • Dünya'nın dönüş hızı yaklaşık saatte 1.600 kilometredir.

2. Adım: Meridyenleri Anlama

• Meridyenler, Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na kadar uzanan hayali çizgilerdir.
  • Meridyenler, Dünya'yı 360 derecelik parçaya böler.
  • Her meridyenin bir adı ve bir sayısı vardır.

3. Adım: Yerel Saatleri Anlama

• Yerel saat, bir bölgedeki saati belirlemek için kullanılır.
  • Yerel saat, bölgenin bulunduğu meridyenin saatine göre belirlenir.
  • Örneğin, Türkiye'nin yerel saati, Doğu 3. Meridyen'in saatine göre belirlenir.

4. Adım: Saat Farklarını Anlama

• Saat farkları, farklı bölgelerdeki saatler arasındaki farklardır.
  • Saat farkları, bölgelerin bulunduğu meridyenlerin saatlerine göre belirlenir.
  • Örneğin, Türkiye ile ABD arasında 9 saat farkı vardır. Bunun nedeni, Türkiye'nin bulunduğu meridyenin saatinin, ABD'nin bulunduğu meridyenin saatinden 9 saat ileride olmasıdır.

Cevap: B) Dünya'nın Ekseni Etrafındaki Dönüşü

Dünya'nın ekseni etrafındaki dönüşü, yerel saatlerin ve saat farklarının oluşmasında etkili olmuştur. Çünkü Dünya'nın dönüşü, farklı bölgelerin Güneş'e göre farklı konumlarda olmasını sağlar. Bu da, farklı bölgelerdeki saatlerin farklı olması anlamına gelir.