Hobbes, devletin oluşum felsefesini "İnsan, insanın kurdudur." düşüncesine dayanarak ortaya koymuştur. Herkesin herkesle savaşı durumu bireye yarar sağlamaz. Bu durum bireyin çıkarlarını engeller. Bireyler bu durumdan kurtulmak ister. Böylelikle eylemlerinin kaynağı olan kendini sevme ve varlığını devam ettirme içgüdüsü ortaya çıkar. Bu süreç kendinden üstün bir yapı olan devlete toplum sözleşmesi ile gönüllü bir teslimiyeti getirir.Hobbes'a göre devletin ortaya çıkışını sağlayan neden aşağıdakilerden hangisidir?A)İnsanın güce sahip olmayı istemesiB) İnsanın varlığını devam ettirme isteğiC) İnsanın kötüden uzaklaşma isteğiD) İnsanın toplumsal barışı sağlama isteğiE) İnsanın ahlaklı bir topluma ulaşma isteği

Soru:

Felsefe · 2024-01-15 00:20:58

Hobbes, devletin oluşum felsefesini "İnsan, insanın kurdudur." düşüncesine dayanarak ortaya koymuştur. Herkesin herkesle savaşı durumu bireye yarar sağlamaz. Bu durum bireyin çıkarlarını engeller. Bireyler bu durumdan kurtulmak ister. Böylelikle eylemlerinin kaynağı olan kendini sevme ve varlığını devam ettirme içgüdüsü ortaya çıkar. Bu süreç kendinden üstün bir yapı olan devlete toplum sözleşmesi ile gönüllü bir teslimiyeti getirir.

Hobbes'a göre devletin ortaya çıkışını sağlayan neden aşağıdakilerden hangisidir?


A)İnsanın güce sahip olmayı istemesi
B) İnsanın varlığını devam ettirme isteği
C) İnsanın kötüden uzaklaşma isteği
D) İnsanın toplumsal barışı sağlama isteği
E) İnsanın ahlaklı bir topluma ulaşma isteği

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:37:07
  • Hobbes, insan doğasının temelde bencil ve kötü olduğunu düşünüyordu.
  • İnsanlar, kendi çıkarlarını korumak için birbirleriyle sürekli rekabet halindedir ve bu durum, toplumda kaos ve düzensizliğe yol açar.
  • Hobbes'a göre, devletin görevi, toplumdaki düzeni sağlamak ve insanların birbirlerine zarar vermesini engellemekti.
  • Devlet, bunu, insanların haklarını ve özgürlüklerini sınırlayarak yapardı. Ancak, bu sınırlamalar, insanların güvenliğini ve refahını sağlamak için gerekliydi.
  • Hobbes, devletin, insanların gönüllü olarak kabul ettiği bir sözleşmeyle kurulduğunu düşünüyordu. İnsanlar, devletin kendilerini koruyacağını ve haklarını güvence altına alacağını bildikleri için, devlete itaat etmeyi kabul ediyorlardı.

Cevap: İnsanın varlığını devam ettirme isteği.