"Yanlış ve sapıtmış bir dil anlayışı içinde Türkçemizi baltalayanların göremedikleri veya görmek istemedikleri büyük gerçek şudur ki, Türk milletinin hâkim millet olduğu İslâm medeniyeti asırlarında o üstün duruma ulaşırken fethettiği topraklar gibi, fethettiği kelimeler de vardır. Türklük, bu kelimeleri, tıpkı yeni vatan toprakları gibi, kendi zevki, san'atı ve dehâsıyla işleyerek Türk ve Türkçe yapmıştır; işte Yûnus Emre de Türkçemizin çok sayıda kelimesini böylesine millîleştiren bir lisan fâtihidir."                                                                                                                                                                                                                                             Nihad Sâmi Banarlı Yukarıdaki metinde  dil hangi işlevde kullanılmıştır? A)Alıcıyı harekete geçirme işleviB) Kanalı kontrol işleviC) Sanatsal işleviD) Göndergesel işleviE) Heyecana bağlı işlevi

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:18

"Yanlış ve sapıtmış bir dil anlayışı içinde Türkçemizi baltalayanların göremedikleri veya görmek istemedikleri büyük gerçek şudur ki, Türk milletinin hâkim millet olduğu İslâm medeniyeti asırlarında o üstün duruma ulaşırken fethettiği topraklar gibi, fethettiği kelimeler de vardır. Türklük, bu kelimeleri, tıpkı yeni vatan toprakları gibi, kendi zevki, san'atı ve dehâsıyla işleyerek Türk ve Türkçe yapmıştır; işte Yûnus Emre de Türkçemizin çok sayıda kelimesini böylesine millîleştiren bir lisan fâtihidir."                                                                                                                                                                                                                                             Nihad Sâmi Banarlı

 

Yukarıdaki metinde  dil hangi işlevde kullanılmıştır?

 


A)Alıcıyı harekete geçirme işlevi
B) Kanalı kontrol işlevi
C) Sanatsal işlevi
D) Göndergesel işlevi
E) Heyecana bağlı işlevi

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:40:28
  1. Alıcıyı harekete geçirme işlevi: Dil, dinleyicileri belirli bir eylemi yapmaya ikna etmek için kullanılır. Örneğin, bir reklam konuşmasında, konuşmacı dinleyicileri ürünü satın almaya ikna etmeye çalışır.
  2. Kanalı kontrol işlevi: Dil, konuşma sırasında konuşmacı ve dinleyici arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılır. Örneğin, bir telefon görüşmesinde, telefon hattı konuşmacı ve dinleyici arasındaki kanalı oluşturur.
  3. Sanatsal işlevi: Dil, güzellik yaratmak için kullanılır. Örneğin, bir şiirde, şair kelimeleri kullanarak güzel bir görüntü veya duygu yaratmaya çalışır.
  4. Göndergesel işlevi: Dil, bilgi iletmek için kullanılır. Örneğin, bir haber bülteninde, spiker güncel olaylar hakkında bilgi verir.
  5. Heyecana bağlı işlevi: Dil, heyecan veya duygu ifade etmek için kullanılır. Örneğin, bir şarkıda, şarkıcı sözlerle duygularını ifade eder.

Yukarıdaki metinde, dil göndergesel işlevde kullanılmıştır.

Cevap: D) Göndergesel işlevi.