Sürtünmesiz yatay düzlemde bulunan X cismine I, II ve III durumlarından hangilerinde etki eden net kuvvet doğu yönünde 10 N' dur?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) II ve III

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:54
Ödev Yardım Forum

Sürtünmesiz yatay düzlemde bulunan X cismine I, II ve III durumlarından hangilerinde etki eden net kuvvet doğu yönünde 10 N' dur?


A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:24:27

Sürtünmesiz yatay düzlemde bir cisim hareket ettiğinde, net kuvvetin yönü, cismin ivmesinin yönüyle aynıdır. Yani, cisim doğu yönünde hareket ediyorsa, net kuvvet de doğu yönünde olmalıdır. Verilen üç durum arasında, yalnızca II. durumda, cismin ivmesi doğu yönündedir.

Örnek:

  1. I. durum: Cisim, batı yönünde 10 N'luk bir kuvvetle çekilmektedir. Cismin ivmesi doğu yönünde olmadığı için, net kuvvet de doğu yönünde değildir.
  2. II. durum: Cisim, doğu yönünde 10 N'luk bir kuvvetle itilmektedir. Cismin ivmesi doğu yönünde olduğu için, net kuvvet de doğu yönünde olmalıdır.
  3. III. durum: Cisim, doğu yönünde 10 N'luk bir kuvvetle çekilmektedir. Cismin ivmesi doğu yönünde olmadığı için, net kuvvet de doğu yönünde değildir.

Sonuç olarak, soruya verilebilecek tek doğru cevap B) Yalnız II'dir