Oksijenin oksihemoglobinden ayrılması I. Vücut sıcaklığındaki artışII. Doku sıvısındaki oksijen yoğunluğunun azalmasıIII. Kan pH’ının artmasıolaylarından hangilerine bağlı olarak artar?A)Yalnız IB) Yalnız IIIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:02

Oksijenin oksihemoglobinden ayrılması

I. Vücut sıcaklığındaki artış

II. Doku sıvısındaki oksijen yoğunluğunun azalması

III. Kan pH’ının artması

olaylarından hangilerine bağlı olarak artar?

A)Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:47:09

Adım 1: Oksijenin Oksihemoglobinden Ayrılması

• Oksijen, akciğerlerde kırmızı kan hücrelerine bağlanarak doku ve organlara taşınır.
  • Oksijenin oksihemoglobinden ayrılması, dokularda oksijenin kullanılmak üzere serbest kalması anlamına gelir.

Adım 2: Oksijenin Oksihemoglobinden Ayrılmasını Etkileyen Faktörler

• Vücut sıcaklığındaki artış: Vücut sıcaklığı arttıkça, oksijenin oksihemoglobinden ayrılması artar. Bunun nedeni, sıcaklığın moleküllerin hareket hızını artırması ve oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını kolaylaştırmasıdır.
  • Doku sıvısındaki oksijen yoğunluğunun azalması: Doku sıvısındaki oksijen yoğunluğu azaldıkça, oksijenin oksihemoglobinden ayrılması artar. Bunun nedeni, dokuların oksijene olan ihtiyacının artması ve oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını kolaylaştırmasıdır.
  • Kan pH'ının artması: Kan pH'ı arttıkça, oksijenin oksihemoglobinden ayrılması artar. Bunun nedeni, yüksek pH'ın oksihemoglobinin yapısını değiştirmesi ve oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını kolaylaştırmasıdır.

Adım 3: Cevap

Sorunun cevabı C) I ve II'dir.

Vücut sıcaklığındaki artış ve doku sıvısındaki oksijen yoğunluğunun azalması, oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını artıran faktörlerdir.