Adım 1: Oksijenin Oksihemoglobinden Ayrılması
- Oksijen, akciğerlerde kırmızı kan hücrelerine bağlanarak doku ve organlara taşınır.
- Oksijenin oksihemoglobinden ayrılması, dokularda oksijenin kullanılmak üzere serbest kalması anlamına gelir.
Adım 2: Oksijenin Oksihemoglobinden Ayrılmasını Etkileyen Faktörler
- Vücut sıcaklığındaki artış: Vücut sıcaklığı arttıkça, oksijenin oksihemoglobinden ayrılması artar. Bunun nedeni, sıcaklığın moleküllerin hareket hızını artırması ve oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını kolaylaştırmasıdır.
- Doku sıvısındaki oksijen yoğunluğunun azalması: Doku sıvısındaki oksijen yoğunluğu azaldıkça, oksijenin oksihemoglobinden ayrılması artar. Bunun nedeni, dokuların oksijene olan ihtiyacının artması ve oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını kolaylaştırmasıdır.
- Kan pH'ının artması: Kan pH'ı arttıkça, oksijenin oksihemoglobinden ayrılması artar. Bunun nedeni, yüksek pH'ın oksihemoglobinin yapısını değiştirmesi ve oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını kolaylaştırmasıdır.
Adım 3: Cevap
Sorunun cevabı C) I ve II'dir.
Vücut sıcaklığındaki artış ve doku sıvısındaki oksijen yoğunluğunun azalması, oksijenin oksihemoglobinden ayrılmasını artıran faktörlerdir.