Soru:
Besin zincirindeki canlıların üreticiden tüketiciye doğru dikey yönlü dizilmesi sonucu besin piramidi oluşur.
Aşağıdaki canlılardan hangisi besin piramidinin en üst katında yer alır?
Açıklama:
Adım: 1. Besin zinciri, canlıların birbirini yiyerek enerji elde ettiği bir dizidir.
Adım 2. Üreticiler, besin zincirinin en altındaki canlılardır ve kendi yiyeceklerini üretirler. Örneğin, bitkiler üreticilerdir.
Adım 3. Tüketiciler, besin zincirindeki diğer canlıları yiyen canlılardır. Tüketiciler birinci, ikinci, üçüncü vb. düzeylerde olabilirler. Örneğin, çekirgeler birinci düzey tüketicilerdir, fareler ikinci düzey tüketicilerdir ve sincaplar üçüncü düzey tüketicilerdir.
Adım 4. Besin piramidi, besin zincirindeki canlıların üreticiden tüketiciye doğru dikey yönlü dizilmesi sonucu oluşan bir grafiktir.
Adım 5. Besin piramidinin alt katında daha fazla canlı bulunurken, üst katında daha az canlı bulunur. Bunun nedeni, enerjinin her seviyede azalmasıdır.
Adım 6. Bir canlı ne kadar fazla tüketiciye sahip olursa, besin piramidinde o kadar üstte yer alır.
Bu soru için:
Kartal, sincap, fare, çekirge ve yılan gibi canlılar vardır.
Kartal, diğer canlıları yiyen bir yırtıcı hayvandır, bu nedenle besin piramidinin en üst katında yer alır.
Cevap: D) Kartal