RNA molekülü ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?A)Yapısında genler bulunur.B) Kendini eşleme özelliği vardır.C) Tüm canlılarda bulunur.D) Tüm çeşitlerinde hidrojen bağı bulunur. E) Ribozomda üretilir.

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:57

RNA molekülü ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A)Yapısında genler bulunur.
B) Kendini eşleme özelliği vardır.
C) Tüm canlılarda bulunur.
D) Tüm çeşitlerinde hidrojen bağı bulunur. 
E) Ribozomda üretilir.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:44:56

1. Adım: RNA molekülünün yapısı hakkında bilgi ver.

RNA molekülü DNA molekülüne benzer. Yapısında azotlu bazlar (adenin, urasil, guanidin ve sitozin), ribooz şekeri ve fosfat grupları içerir.

2. Adım: RNA molekülünün özelliklerini açıkla.

• Yapısında genler bulunmaz, sadece bir nükleobaz farkından dolayı DNA'dan kopyalanarak rRNA, mRNA ve tRNA çeşitlerine sahip olarak gen ifadesini sağlar.
  • Kendini eşleme özelliği yoktur, DNA tarafından üretilir, sadece kendi türü RNA'ları üretir.
  • Tüm canlılarda bulunur.
  • Tüm çeşitlerinde hidrojen bağı bulunur.
  • Ribozomda üretilir.

3. Adım: Cevap seçeneğini açıkla.

C şıkkı doğrudur. RNA molekülü tüm canlılarda bulunur. Her hücrede bir miktar RNA molekülü bulunmasına rağmen taşıyabileceği nükleobaz miktarı DNA ile kıyaslandığında çok az bileşen barındırır.

Bu nedenle RNA molekülü tüm canlılarda bulunur.

Cevap: C) Tüm canlılarda bulunmasının en büyük nedeni, ribozomla hücrenin ürettiği sadece protein çevirisine dayalı evrilme ve çoğalmaya bağlı olarak canlıların koordineli ve alışılmış şekilde çoğalmaya bağlıdır.