DNA'nın replikasyonu sırasında;I. H (hidrojen) bağının artmasıII. Serbest nükleotit sayısının azalmasıIII. Enerji açığa çıkmasıIV. Fosfodiester bağlarının artmasıolaylarından hangisi ya da hangileri gerçekleşir?A)Yalnız IB) I ve IIC) I, II ve IVD) I, III ve IVE) II, III ve IV

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:20:59

DNA'nın replikasyonu sırasında;

I. H (hidrojen) bağının artması

II. Serbest nükleotit sayısının azalması

III. Enerji açığa çıkması

IV. Fosfodiester bağlarının artması

olaylarından hangisi ya da hangileri gerçekleşir?


A)Yalnız I
B) I ve II
C) I, II ve IV
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:39:30

Mantarlardan bakteriye, bitkiden hayvana kadar tüm canlıların genetik bilgilerinin, kalıtımının olduğu yer DNA'dır. Bu kalıtımın biyolojik süreci, 3 milyar yıldır aralıksız bir şekilde aynı mantıkla çalışan DNA replikasyonudur. Bu süreç sayesinde genetik yapısı canlıların nesilden nesile aktarılır.

DNA replikasyonunun olayları şunlardır;

DNA replikasyonu, DNA'nın iki özdeş kopyasının üretilmesi sürecidir. Bu süreç, DNA'nın çift iplikli yapısının açılmasıyla başlar ve yeni nükleotidlerin orijinal ipliklere eklenmesiyle sona erer.

DNA replikasyonunun ana olayları şunlardır:

Çift iplikli DNA'nın açılması: DNA helikaz enzimi tarafından DNA'daki hidrojen bağları kırılır ve zincirler ayrılır. Ayrılan zincirlerden her biri, bir kalıp görevi görür ve üzerine yeni nükleotidler eklenir. Yeni nükleotidlerin eklenmesi: DNA polimeraz enzimi, serbest nükleotidleri ayrılan zincirlerdeki karşılık gelen nükleotidlerle eşleştirir ve fosfodiester bağlarıyla birbirine bağlar. İki özdeş yeni DNA'nın oluşması: DNA replikasyonu, orijinal DNA'nın iki özdeş kopyasının üretilmesiyle sona erer. Bu kopyalar, birbirine zıt yönelimlidir (yani, biri ters yönde okunurken, diğeri normal yönde okunur) ve orijinal DNA ile aynı genetik bilgiyi taşır.

Bu nedenle DNA replikasyonu sırasında;

  • H (hidrojen) bağı sayısı artar. Çünkü yeni nükleotidler, eskisini tanıyarak bağını kurar ve eskinin kullandığı birçok kalıtım bağını da kullandırır. Eskisine bağlı kalması, beraberindeki DNA ile daha da güçlü bağ kurmasını gerektirir.

  • Serbest nükleotit sayısı azalır. Çünkü bunlar, yeni nükleotidlerin yapımında kullanılırlar.

  • Enerji tüketilir. Enerji, DNA polimeraz enziminin çalışması için ve ayrıca yeni nükleotidlerin sentezlenmesi için kullanılır.

  • Fosfodiester bağları artar. Çünkü yeni nükleotidler, eskisine bağını kurmak için DNA ipliğinin uzunluğunu artıran bağ kurar. Bu yüzden fosfodiester bağlarının sayısı da artar.

Cevap: C) I, II ve IV