Taş küre (Litosfer) üzerindeki yer şekillerinin oluşum özelliklerini inceleyen coğrafyanın alt bölümü aşağıdakilerden hangisidir?A)KlimatolojiB) HidrolojiC) LimnolojiD) JeomorfolojiE) Jeoloji

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:23

Taş küre (Litosfer) üzerindeki yer şekillerinin oluşum özelliklerini inceleyen coğrafyanın alt bölümü aşağıdakilerden hangisidir?

A)Klimatoloji
B) Hidroloji
C) Limnoloji
D) Jeomorfoloji
E) Jeoloji

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:54:38

1. Adım: Taş küre nedir, önce onu öğrenelim. Taş küre, Dünya'nın en dıştaki katmanıdır ve katı bir yapıya sahiptir. Dağlar, ovalar, vadiler gibi yer şekilleri bu katmanda bulunur.

2. Adım: Yer şekilleri nasıl oluşur? Yer şekilleri, çeşitli doğal ve insan yapımı süreçler sonucu oluşur. Doğal süreçler arasında erozyon, depolanma ve tektonik hareketler bulunur. İnsan yapımı süreçler arasında tarım, madencilik ve inşaat faaliyetleri bulunur.

3. Adım: Jeomorfoloji nedir? Jeomorfoloji, taş küre üzerindeki yer şekillerinin oluşum özelliklerini inceleyen coğrafyanın alt bölümüdür. Jeomorfolojistler, yer şekillerinin nasıl oluştuğunu ve değiştiğini anlamak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bu yöntemler arasında arazi çalışmaları, uydu görüntüleri ve bilgisayar modellemesi yer alır.

Cevap: D) Jeomorfoloji

Jeomorfoloji, taş küre üzerindeki yer şekillerinin oluşum özelliklerini inceleyen coğrafyanın alt bölümüdür. Jeomorfolojistler, yer şekillerinin nasıl oluştuğunu ve değiştiğini anlamak için çeşitli yöntemler kullanırlar.