Türkiye'nin coğrafi özellikleri dikkate alındığında, Kastamonu-Küre, Artvin-Murgul ve Elazığ-Maden gibi yerleşmelerin gelişmesinde etkili olan beşeri faktör aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?A)Sanayi B) Madencilik C) Ulaşım D) İklimE) Tarım

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:25

Türkiye'nin coğrafi özellikleri dikkate alındığında, Kastamonu-Küre, Artvin-Murgul ve Elazığ-Maden gibi yerleşmelerin gelişmesinde etkili olan beşeri faktör aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

A)Sanayi 
B) Madencilik 
C) Ulaşım 
D) İklim
E) Tarım

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:59:12

1. Adım: Türkiye'nin Coğrafi Özellikleri

• Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir.
  • Kuzeyde Karadeniz, güneyde Akdeniz ve Batı'da Ege Denizi Türkiye'yi çevreler.
  • İç bölgeleri dağlık ve kıyı bölgeleri ise ovalıktır.

2. Adım: Kastamonu-Küre, Artvin-Murgul ve Elazığ-Maden Yerleşmelerinin Özellikleri

• Bu yerleşmeler, Türkiye'nin dağlık bölgelerinde yer almaktadır.
  • Hepsi de madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı yerleşmelerdir.

3. Adım: Beşeri Faktörler

• Beşeri faktörler, insanların yerleşme yerlerini seçerken dikkate aldıkları faktörlerdir.
  • Bu faktörler arasında ekonomik faaliyetler, ulaşım olanakları, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi unsurlar yer almaktadır.

4. Adım: Kastamonu-Küre, Artvin-Murgul ve Elazığ-Maden Yerleşmelerinin Gelişmesinde Etkili Olan Beşeri Faktörler

• Bu yerleşmelerin hepsi de madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı yerleşmelerdir.
  • Bu nedenle, madencilik faaliyetleri bu yerleşmelerin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Cevap: B) Madencilik Kastamonu-Küre, Artvin-Murgul ve Elazığ-Maden gibi yerleşmelerin gelişmesinde etkili olan beşeri faktör, madenciliktir.