Soru:
Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında Vasvar Antlaşması ile sağlanan barış ortamı Avusturya’nın Protestan Macarları mezhep değiştirmeye zorlaması ile bozuldu. Macar ileri gelenlerinden Tökeli İmre, Avusturya’nın baskılarına karşı Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa’nın ölümünden sonra sadrazam olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, IV. Mehmet’i ikna ederek hem Macarların yardım isteğini yerine getirmek hem de Orta Avrupa’daki Avusturya’nın gücünü kırmak için sefer düzenledi.
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın bu sebeplerden dolayı düzenlediği sefer aşağıdakilerden hangisidir?
Açıklama:
Ancak, 17. yüzyılda Avusturya, Protestan Macarları mezhep değiştirmeye zorlamaya başladı. Bu durum, Macarlar arasında büyük bir hoşnutsuzluk yarattı.
Macar ileri gelenlerinden Tökeli İmre, Avusturya'nın baskılarına karşı Osmanlı Devleti'nden yardım istedi.
Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa'nın ölümünden sonra sadrazam olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Macarların yardım isteğini yerine getirmek ve Orta Avrupa'daki Avusturya'nın gücünü kırmak için IV. Mehmet'i ikna etti ve bir sefer düzenledi.
Cevap: C) II. Viyana Kuşatması