Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında Vasvar Antlaşması ile sağlanan barış ortamı Avusturya’nın Protestan Macarları mezhep değiş­tirmeye zorlaması ile bozuldu. Macar ileri gelenlerinden Tökeli İmre, Avusturya’nın baskılarına karşı Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa’nın ölümünden sonra sadrazam olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, IV. Mehmet’i ikna ederek hem Macarla­rın yardım isteğini yerine getirmek hem de Orta Avrupa’daki Avusturya’nın gücünü kırmak için sefer düzenledi.Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın bu sebeplerden dolayı düzenlediği sefer aşağıdakilerden hangisidir?  A)I. Viyana KuşatmasıB) Alman SeferiC) II. Viyana KuşatmasıD) Zigetvar SeferiE) Irakeyn Seferi

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:17

Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında Vasvar Antlaşması ile sağlanan barış ortamı Avusturya’nın Protestan Macarları mezhep değiş­tirmeye zorlaması ile bozuldu. Macar ileri gelenlerinden Tökeli İmre, Avusturya’nın baskılarına karşı Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa’nın ölümünden sonra sadrazam olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, IV. Mehmet’i ikna ederek hem Macarla­rın yardım isteğini yerine getirmek hem de Orta Avrupa’daki Avusturya’nın gücünü kırmak için sefer düzenledi.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın bu sebeplerden dolayı düzenlediği sefer aşağıdakilerden hangisidir? 

A)I. Viyana Kuşatması
B) Alman Seferi
C) II. Viyana Kuşatması
D) Zigetvar Seferi
E) Irakeyn Seferi

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:37:13
    1. yüzyılda Osmanlı Devleti ve Avusturya arasında Vasvar Antlaşması imzalandı ve iki devlet arasında barış sağlandı.
  1. Ancak, 17. yüzyılda Avusturya, Protestan Macarları mezhep değiştirmeye zorlamaya başladı. Bu durum, Macarlar arasında büyük bir hoşnutsuzluk yarattı.

2. Macar ileri gelenlerinden Tökeli İmre, Avusturya'nın baskılarına karşı Osmanlı Devleti'nden yardım istedi.

3. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa'nın ölümünden sonra sadrazam olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Macarların yardım isteğini yerine getirmek ve Orta Avrupa'daki Avusturya'nın gücünü kırmak için IV. Mehmet'i ikna etti ve bir sefer düzenledi.

Cevap: C) II. Viyana Kuşatması