Popülasyonun büyümesini düzenleyen faktörlerden bazıları şöyledir,I. ÜremeII. Besin kıtlığıIII. Savaşbu faktörlerden hangileri, popülasyonu etkileyen iç faktörlerdendir?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) II ve IIIE) I, II ve III

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:02

Popülasyonun büyümesini düzenleyen faktörlerden bazıları şöyledir,

I. Üreme

II. Besin kıtlığı

III. Savaş

bu faktörlerden hangileri, popülasyonu etkileyen iç faktörlerdendir?

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:48:08

1. Adım: Popülasyon ve popülasyon büyümesini nelerin etkilediği tanımlanmalıdır.

• Popülasyon, belirli bir bölgede yaşayan aynı türden canlıların oluşturduğu topluluktur.
  • Popülasyon büyümesi, popülasyonun zamanın değişmesiyle artması veya azalmasıdır.
  • Popülasyon büyümesi, iç faktörler ve dış faktörler tarafından etkilenir.

2. Adım: İç faktörler ve dış faktörler ayırt edilmelidir.

• İç faktörler: Popülasyonun büyümesini düzenleyen, popülasyon içindeki canlıların özellikleriyle ilgili faktörlerdir.
  • Dış faktörler: Popülasyonun büyümesini düzenleyen, popülasyonun içindeki canlıların özelliklerinin dışında kalan faktörlerdir.

3. Adım: Sorudaki faktörlerin iç faktör olup olmadığı belirlenmelidir.

• Üreme, popülasyonun içindeki canlıların kendi türlerini devam ettirme yeteneğiyle ilgilidir.
  • Besin kıtlığı, popülasyonun içindeki canlıların yeterli besin bulamaması durumuyla ilgilidir.
  • Savaş, popülasyonun içindeki canlıların birbirleriyle veya diğer canlılarla mücadele etmesiyle ilgilidir.

Sonuç: Üreme, popülasyonun içindeki canlıların özellikleriyle ilgili bir faktördür. Bu nedenle, üreme popülasyonun büyümesini düzenleyen bir iç faktördür. Besin kıtlığı ve savaş ise popülasyonun içindeki canlıların özelliklerinin dışında kalan faktörlerdir. Bu nedenle, besin kıtlığı ve savaş popülasyonun büyümesini düzenleyen dış faktörlerdir.

Cevap: A) Yalnız I