AaKkDdEeXRXr genotipli bireyde AKD alelleri bağlı olup diğerleri bağımsızdır. Bu birey bu karakterler açısından kaç çeşit gamet oluşturabilir? (Krossing over gerçekleşmemiştir.)  A)2B) 4C) 8D) 16E) 32

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:41

AaKkDdEeXRXr genotipli bireyde AKD alelleri bağlı olup diğerleri bağımsızdır.

Bu birey bu karakterler açısından kaç çeşit gamet oluşturabilir? (Krossing over gerçekleşmemiştir.)

A)2
B) 4
C) 8
D) 16
E) 32

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 02:50:51
  1. Genotip, bir organizmanın genetik yapısını ifade eder. Genotip, genlerin bir araya gelmesiyle oluşur.
  2. Alel, bir genin farklı formlarından birini ifade eder. Örneğin, göz rengi geninin kahverengi ve mavi olmak üzere iki aleli vardır.
  3. Bağlı aleller, aynı kromozom üzerinde bulunan ve birlikte kalıtım gösteren alellerdir.
  4. Bağımsız aleller, farklı kromozomlar üzerinde bulunan ve birbirinden bağımsız olarak kalıtım gösteren alellerdir.
  5. Gamet, üreme hücreleridir. Gametler, mayoz bölünme yoluyla oluşur.
  6. Krossing over, mayoz bölünme sırasında kromozomların birbirleriyle parça değiştirmesidir.
  • AaKkDdEeXRXr genotipli bireyde AKD alelleri bağlı olup diğerleri bağımsızdır.

• Krossing over gerçekleşmemiştir.

• Bu birey bu karakterler açısından kaç çeşit gamet oluşturabilir?

1. Bağlı aleller için:
    • AKD alelleri bağlı olduğundan, bu aleller birlikte kalıtım gösterecektir.
    • Bu nedenle, bu birey AKD alelleri için sadece bir çeşit gamet oluşturabilir.
  2. Bağımsız aleller için:
    • Diğer aleller bağımsız olduğundan, bu aleller birbirinden bağımsız olarak kalıtım gösterecektir.
    • Bu nedenle, bu birey diğer aleller için 2 x 2 x 2 = 8 çeşit gamet oluşturabilir.
  • Toplam gamet çeşidi:
    • Bağlı aleller için 1 çeşit gamet
    • Bağımsız aleller için 8 çeşit gamet
    • Toplam gamet çeşidi: 1 x 8 = 8

Cevap: C) 8