Toprakların oluşumunda en önemli faktörlerden biri de iklimdir. Bu nedenle bazı toprak türleri, bulunduğu bölgenin iklim özelliklerini net yansıtırlar.  Aşağıdaki toprak türlerinden hangisi bulunduğu bölgenin iklim özellikleri hakkında daha doğru bilgi verir?A)AlüvyalB) Lös C) Laterit D) Regosol E) Moren 

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:26

Toprakların oluşumunda en önemli faktörlerden biri de iklimdir. Bu nedenle bazı toprak türleri, bulunduğu bölgenin iklim özelliklerini net yansıtırlar.  

Aşağıdaki toprak türlerinden hangisi bulunduğu bölgenin iklim özellikleri hakkında daha doğru bilgi verir?

A)Alüvyal
B) Lös 
C) Laterit 
D) Regosol 
E) Moren 

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 02:02:03

1. Adım: Laterit Toprağının Özellikleri

• Laterit toprağı, nemli sıcak iklim bölgelerinde bulunan bir toprak türüdür.
  • Bu topraklar, yüksek sıcaklık ve bol yağış nedeniyle yoğun bir şekilde ayrışmaya uğramıştır.
  • Laterit toprakları, alüminyum ve demir oksit açısından zengindir. Bu da, onlara kırmızı veya turuncu bir renk verir.

2. Adım: Laterit Toprağının Oluşumu

• Laterit toprağı, altta yatan kayaçların ayrışmasıyla oluşur.
  • Yağışlar, altta yatan kayaçları aşındırarak çözünür hale getirir. Bu da, kayaçların parçalanmasına ve ayrışmasına neden olur.
  • Sonuç olarak, alüminyum ve demir oksit açısından zengin laterit toprağı oluşur.

3. Adım: Laterit Toprağının İklim Özellikleriyle İlişkisi

• Laterit toprakları, nemli sıcak iklim bölgelerinde oluştuğu için, iklim özellikleri hakkında doğru bilgi verir.
  • Bu topraklar, yüksek sıcaklık ve bol yağış alan bölgelerde bulunur.
  • Ayrıca, laterit toprakları, altta yatan kayaçların ayrışmasıyla oluştuğu için, altta yatan kayaçların özelliklerini de yansıtır.

Cevap: C) Laterit Laterit toprağı, nemli sıcak iklim bölgelerinde bulunan bir toprak türüdür. Bu topraklar, yüksek sıcaklık ve bol yağış nedeniyle yoğun bir şekilde ayrışmaya uğramıştır. Laterit toprakları, alüminyum ve demir oksit açısından zengindir. Bu da, onlara kırmızı veya turuncu bir renk verir. Bu nedenle, laterit toprağı, bulunduğu bölgenin iklim özellikleri hakkında doğru bilgi verir.