Elektromanyetik dalgaların özellikleri ile ilgiliI.Işık hızı ile yayılırlar.II.Yüksüzdürler.III.Enine dalgalardır.IV.Elektrik ve manyetik alandan etkilenirler.ifadelerinden hangileri doğrudur?A)I ve IIB) II ve IIIC) I, II ve IIID) I, III ve IVE) II, III ve IV

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:57

Elektromanyetik dalgaların özellikleri ile ilgili

I.Işık hızı ile yayılırlar.

II.Yüksüzdürler.

III.Enine dalgalardır.

IV.Elektrik ve manyetik alandan etkilenirler.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A)I ve II
B) II ve III
C) I, II ve III
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:34:04

1.Işık hızıyla yayılırlar.

Gerçekten de elektromanyetik dalgalar ışığınkiyle aynı hızla, yani 3 * 10^8 m/s'lik bir hızla yayılırlar. Bu da onları oluşturan parçacıkların kütlesiz olması sayesindedir.

2.Yüksüzdürler.

Elektromanyetik dalgalar yük taşımazlar. Bu nedenle, maddelerle etkileşimleri çok zayıftır. Ancak, ışığın maddelerle etkileşimi de çok zayıftır. Bu yüzden, elektromanyetik dalgaların açısal frekansı düzeyinde maddenin özelliklerini değiştirmediği düşünülür ama bu çok da doğru olmayabilir. Örneğin, ışık maddesine çarparsa, fotonlarını değil sadece enerjisini verir. Yani çekebildiği elektron sayısı çok azdır. Elektron açısından bakıldığındaysa, fotonla elektronun saniyede etkileşiminin yüzyılda bir olması da yüksek bir etkileşim oranı sayılır ama çok ciddi değildir.

3.Enine dalgalardır.

Elektromanyetik dalgalarda titreşimler yayılma yönüne dik gerçekleşir. Bu yüzden, elektromanyetik dalgalar enine dalgalardır.

Sonuç olarak cevabımız C) I, II ve III'tür.