Soru:
I. İlk Osmanlı Kanunnamesi hazırlanmıştır.
II. Belgrad fethedilmiştir.
III. Amasya Antlaşması imzalanmıştır.
IV. Limni Adası alınmıştır.
Yukarıdakilerden hangileri Kanuni Sultan Süleyman dönemi özelliklerindendir?
Açıklama:
Adım 1: Soruyu Oku
Soruda, Kanuni Sultan Süleyman dönemiyle ilgili özellikler soruluyor.
Adım 2: Cevap Seçeneklerini İncele
A) I ve II: "İlk Osmanlı Kanunnamesi hazırlanmıştır" ve "Belgrad fethedilmiştir". B) I ve III: "İlk Osmanlı Kanunnamesi hazırlanmıştır" ve "Amasya Antlaşması imzalanmıştır". C) II ve IV: "Belgrad fethedilmiştir" ve "Limni Adası alınmıştır". D) II ve III: "Belgrad fethedilmiştir" ve "Amasya Antlaşması imzalanmıştır". E) III ve IV: "Amasya Antlaşması imzalanmıştır" ve "Limni Adası alınmıştır".
Adım 3: Cevap Seçeneklerini Değerlendir
A) I ve II: "İlk Osmanlı Kanunnamesi hazırlanmıştır" özelliği Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiştir, ancak "Belgrad fethedilmiştir" özelliği II. Mehmed döneminde gerçekleşmiştir. Bu nedenle, cevap A) olamaz.
B) I ve III: "İlk Osmanlı Kanunnamesi hazırlanmıştır" özelliği Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiştir, ancak "Amasya Antlaşması imzalanmıştır" özelliği Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşmiştir. Bu nedenle, cevap B) olamaz.
C) II ve IV: "Belgrad fethedilmiştir" özelliği II. Mehmed döneminde gerçekleşmiştir ve "Limni Adası alınmıştır" özelliği Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiştir. Bu nedenle, cevap C) olamaz.
D) II ve III: "Belgrad fethedilmiştir" özelliği II. Mehmed döneminde gerçekleşmiştir ve "Amasya Antlaşması imzalanmıştır" özelliği Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşmiştir. Bu nedenle, cevap D) olamaz.
E) III ve IV: "Amasya Antlaşması imzalanmıştır" özelliği Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşmiştir ve "Limni Adası alınmıştır" özelliği Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiştir. Bu nedenle, cevap E) olamaz.
Cevap: D) II ve III