Sürtünmelerin önemsiz olduğu  eşit bölmelendirilmiş yatay düzlemde K-N noktaları arasında basit harmonik hareket yapan cismin K noktasından M noktasına ilk kez gelme süresi 4 s dir.Noktalar arası uzaklıklar eşit ve 2 m olduğuna göre cismin O noktasından geçerken hızı kaç m/s'dir? ( π = 3 alınız.)A)1B) 2C) 3D) 4E) 5

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:21:45
Ödev Yardım Forum

Sürtünmelerin önemsiz olduğu  eşit bölmelendirilmiş yatay düzlemde K-N noktaları arasında basit harmonik hareket yapan cismin K noktasından M noktasına ilk kez gelme süresi 4 s dir.

Noktalar arası uzaklıklar eşit ve 2 m olduğuna göre cismin O noktasından geçerken hızı kaç m/s'dir? ( π = 3 alınız.)

A)1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:03:15

1. Adım: Basit Harmonik Hareketin Tanımı

• Basit harmonik hareket, bir cismin belirli bir nokta etrafında ileri geri tekrar eden hareketleridir.
  • Bu hareketin özellikleri şunlardır:
    • Hareketin hızı ve ivmesi zamanla sürekli değişir.
    • Hareketin genliği, yani cismin hareket ettiği en büyük uzaklık sabittir.
    • Hareketin periyodu, yani cismin hareketinin tamamını yapması için geçen süre sabittir.

2. Adım: Verilen Bilgileri Tanımlama

• K-N noktaları: Cismin basit harmonik hareket yaptığı noktalar.
  • M noktası: Cismin K noktasından ilk kez geldiği nokta.
  • 4 saniye: Cismin K noktasından M noktasına ilk kez gelme süresi.
  • 2 metre: Noktalar arası uzaklık.
  • π = 3: Verilen bir sabit.

3. Adım: Cismin Periyodunu Bulma

• Cismin periyodu, cismin hareketinin tamamını yapması için geçen süredir.
  • Periyot, hareketin tamamında kat edilen mesafeye, yani 2 * 2 metreye, bölündüğünde cismin hızına eşittir.
  • Yani, periyot = 2 * 2 metre / hızdır.
  • Periyot, 4 saniye olduğuna göre, hız = 2 * 2 metre / 4 saniye = 1 metre/saniyedir.

4. Adım: Cismin O Noktasından Geçerken Hızını Bulma

• Cismin O noktasından geçerken hızı, cismin hızının maksimum olduğu noktadadır.
  • Bu durumda, cismin hızı, periyodun yarısına, yani 2 saniyeye, bölündüğünde cismin ivmesine eşittir.
  • Yani, hız = 1 metre/saniye / 2 saniye = 0,5 metre/saniyedir.

Cevap: 0,5 metre/saniye