Arap Baharı Üzerine Mısırlı Aktivist Haitham Samy (25) İle RöportajMuhabir: Neden şimdi? Mısır Tunus’u mu bekliyordu, söylendiği gibi bu bir domino etkisi mi?Haitham Samy: Tunusluların yaşadıklarından cesaretlendiğimiz doğru. Tunuslular yaptıysa biz neden yapamayalım, diye düşündük. Bizim için kopma noktası 2010’un sonunda Halit Said adında bir protestocunun polis tarafından öldürülmesi oldu. Hiç neden yokken işkenceler görmüştü. O da benim gibi İskenderiyeli… Ölümünün ardından Sosyal medya ortamlarında protesto amaçlı birçok grup açıldı.Muhabir: Ne konuşuluyordu bu gruplarda?Haitham Samy: Mısır’da alarm veren hukuk sistemi var. Herkes  bundan şikâyetçi. Polisin adil olmayan birçok yetkisi var. İnsanların evine izinsiz girebiliyorlar. Sadece şüphelenme bahanesiyle sokaktaki insanları tutuklayabiliyorlar. Herkesin de İnternette konuştuğu bunlardı. Bu adaletsiz sisteme bir ”dur” demek gerekiyordu. Bizim istediğimiz “değişim” di.Metne göre, Arap Baharı ile ilgili aşağıdaki hangi yargıya ulaşılamaz?A)Sürecin yaşandığı ülkelerde halkın yeni düzen arayışı içinde olduğuB) Sürecin yaşandığı ülkelerde özgürlüklerin kısıtlı olduğuC) Sürecin zincirleme bir şekilde yayılma gösterdiğiD) Sürecin halkın istediği şekilde sona erdiğiE) Süreçte sosyal medyanın etkili olduğu

Soru:

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük · 2024-01-15 00:20:54

Arap Baharı Üzerine Mısırlı Aktivist Haitham Samy (25) İle Röportaj

Muhabir: Neden şimdi? Mısır Tunus’u mu bekliyordu, söylendiği gibi bu bir domino etkisi mi?

Haitham Samy: Tunusluların yaşadıklarından cesaretlendiğimiz doğru. Tunuslular yaptıysa biz neden yapamayalım, diye düşündük. Bizim için kopma noktası 2010’un sonunda Halit Said adında bir protestocunun polis tarafından öldürülmesi oldu. Hiç neden yokken işkenceler görmüştü. O da benim gibi İskenderiyeli… Ölümünün ardından Sosyal medya ortamlarında protesto amaçlı birçok grup açıldı.

Muhabir: Ne konuşuluyordu bu gruplarda?

Haitham Samy: Mısır’da alarm veren hukuk sistemi var. Herkes  bundan şikâyetçi. Polisin adil olmayan birçok yetkisi var. İnsanların evine izinsiz girebiliyorlar. Sadece şüphelenme bahanesiyle sokaktaki insanları tutuklayabiliyorlar. Herkesin de İnternette konuştuğu bunlardı. Bu adaletsiz sisteme bir ”dur” demek gerekiyordu. Bizim istediğimiz “değişim” di.

Metne göre, Arap Baharı ile ilgili aşağıdaki hangi yargıya ulaşılamaz?


A)Sürecin yaşandığı ülkelerde halkın yeni düzen arayışı içinde olduğu
B) Sürecin yaşandığı ülkelerde özgürlüklerin kısıtlı olduğu
C) Sürecin zincirleme bir şekilde yayılma gösterdiği
D) Sürecin halkın istediği şekilde sona erdiği
E) Süreçte sosyal medyanın etkili olduğu

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:22:54
  • Arap Baharı sürecinin yaşandığı tarihsel zaman diliminde, ülkelerdeki halklar yeni düzen arayışı içindeydi. Bu ifadeyle ilgili kanıt, röportaj yapılan Mısırlı aktivist Haitham Samy'nin sözlerindedir:"Bizim istediğimiz "değişim"di."
  • Arap Baharı sürecinin yaşandığı ülkelerde özgürlükler kısıtlıydı. Bu ifadeyle ilgili kanıt, röportaj yapılan Mısırlı aktivist Haitham Samy'nin sözlerindedir:"Mısır'da alarm veren hukuk sistemi var. Herkes  bundan şikâyetçi. Polisin adil olmayan birçok yetkisi var. İnsanların evine izinsiz girebiliyorlar. Sadece şüphelenme bahanesiyle sokaktaki insanları tutuklayabiliyorlar." }
  • Arap Baharı süreci, zincirleme bir şekilde bir ülkeden diğer ülkeye yayılma gösterdi. Bu ifadeyle ilgili kanıt, röportaj yapılan Mısırlı aktivist Haitham Samy'nin sözlerindedir:"Tunusluların yaşadıklarından cesaretlendiğimiz doğru. Tunuslular yaptıysa biz neden yapamayalım, diye düşündük."
  • Arap Baharı süreci, halkın istediği şekilde sona ermedi. Bu ifadeyle ilgili kanıt metinde bulunmamaktadır, sorunun dayanağı sorudur.
  • Arap Baharı sürecinde sosyal medya etkili oldu. Bu ifadeyle ilgili kanıt, röportaj yapılan Mısırlı aktivist Haitham Samy'nin sözlerindedir:"Ölümünün ardından Sosyal medya ortamlarında protesto amaçlı birçok grup açıldı."

Cevap: D