Soru:
Bu grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Açıklama:
1. Adım: Grafenin Bilgileri
2. Adım: Soruyu Belirle A) X'in atom numarası 8'dir. B) X atomu sp³ hibritleşmesi yapmıştır. C) X'in ¹H ile yapacağı bileşiğin molekül geometrisi açısaldır. D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti bulunmamaktadır. E) H₂X taneciği polardır.
3. Adım: Cevap Kısmı D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti bulunmamaktadır.
4. Adım: Cevap Sebebi XH₂ bileşiğinde X atomunun 3 bağ elektronu ve 2 yalnız elektron çifti (toplam 8 elektron) bulunur. Bu elektronun tamamı bağ yapımında kullanılır. Yani, yalnız elektron çifti bulunmaz.
5. Adım: Az Önceki Aşamaların Dallandırılması Yukarıda belirtilen için hemen örnek verelim: X: As Atom numarası: 8 Elektronegatiflik: 2 Elektron dizilimi: 1s²2s²p⁶ Hibritleşme: sp³ Evrensel Gaz halindeki sıcaklık ve basınç koşulları altındaki hali: Gaz halinde Bilinen bileşikleri: AsH3, AsH3, AsCl3, AsCl5
Son Adımlar Yukarıdaki aşamaların hepsinin tamamındaki bilgilere göre, doğru cevap D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti bulunmamaktadır. şeklindeki cevap olmalıdır.