Bu grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?A)X’in atom numarası 8’dir.B) X atomu sp³ hibritleşmesi yapmıştır.C) X’in ₁H ile yapacağı bileşiğin molekül geometrisi açısaldır.D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti yoktur.E) H₂X taneciği polardır.

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:51
Ödev Yardım Forum

Bu grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A)X’in atom numarası 8’dir.
B) X atomu sp³ hibritleşmesi yapmıştır.
C) X’in ₁H ile yapacağı bileşiğin molekül geometrisi açısaldır.
D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti yoktur.
E) H₂X taneciği polardır.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:24:38

1. Adım: Grafenin Bilgileri

• X'in atom numarası 8'dir.
  • X atomu sp³ hibritleşmesi yapmıştır.
  • X'in ¹H ile yapacağı bileşiğin molekül geometrisi açısaldır.
  • H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti bulunmaktadır.
  • H₂X taneciği polardır.

2. Adım: Soruyu Belirle A) X'in atom numarası 8'dir. B) X atomu sp³ hibritleşmesi yapmıştır. C) X'in ¹H ile yapacağı bileşiğin molekül geometrisi açısaldır. D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti bulunmamaktadır. E) H₂X taneciği polardır.

3. Adım: Cevap Kısmı D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti bulunmamaktadır.

4. Adım: Cevap Sebebi XH₂ bileşiğinde X atomunun 3 bağ elektronu ve 2 yalnız elektron çifti (toplam 8 elektron) bulunur. Bu elektronun tamamı bağ yapımında kullanılır. Yani, yalnız elektron çifti bulunmaz.

5. Adım: Az Önceki Aşamaların Dallandırılması Yukarıda belirtilen için hemen örnek verelim: X: As Atom numarası: 8 Elektronegatiflik: 2 Elektron dizilimi: 1s²2s²p⁶ Hibritleşme: sp³ Evrensel Gaz halindeki sıcaklık ve basınç koşulları altındaki hali: Gaz halinde Bilinen bileşikleri: AsH3, AsH3, AsCl3, AsCl5

Son Adımlar Yukarıdaki aşamaların hepsinin tamamındaki bilgilere göre, doğru cevap D) H₂X bileşiğinde bağ yapımına katılmayan elektron çifti bulunmamaktadır. şeklindeki cevap olmalıdır.