Ülkemizi gösteren bir fiziki haritanın ölçeğini büyüttüğümüz zaman aşağıdaki özelliklerden hangisi değişmez?A)Ölçeğinin paydası B) Ayrıntıyı gösterme gücü C) İzohipsler arasındaki yükselti farkıD) Haritanın çizim amacı E) Haritada kapladığı alan 

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:24

Ülkemizi gösteren bir fiziki haritanın ölçeğini büyüttüğümüz zaman aşağıdaki özelliklerden hangisi değişmez?

A)Ölçeğinin paydası 
B) Ayrıntıyı gösterme gücü 
C) İzohipsler arasındaki yükselti farkı
D) Haritanın çizim amacı 
E) Haritada kapladığı alan 

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:55:14

Adım 1: Ülkemizi gösteren bir fiziki haritada ölçek, haritanın gerçek mesafeyle orantılı olarak küçültülmüş haliyle arasındaki ilişkidir. Ölçeğin paydası, haritanın gerçek mesafeye oranını belirler. Ölçeğin paydası büyüdükçe, harita daha ayrıntılı olur ve daha küçük alanları kapsar.

Adım 2: Ölçeğin paydasını değiştirince, haritanın detayları gösterme gücü ve izohipsler arasındaki yükselti farkı değişir. Ayrıntıyı gösterme gücü, haritanın ne kadar ayrıntılı olduğunu gösterir. Ölçeğin paydası büyüdükçe, haritanın ayrıntıyı gösterme gücü artar. İzohipsler arasındaki yükselti farkı, iki izohip arasında ki yükselti farkını gösterir. Ölçeğin paydası büyüdükçe, izohipsler arasındaki yükselti farkı azalır.

Adım 3: Ölçaği büyütmek haritada gösterilen bir şey i değiştirmez.

Cevap: D) Haritanın çizim amacı.