Görme, işitme, dokunma, tat ve koku duyularında;I. Reseptörlerinin kimyasal uyarıları almasıII. Oluşturdukları impulsların uç beyinde değerlendirilmesiIII. Çabuk yorulmasıIV. Reseptörlerinin eşik şiddetindeki uyarılarla uyarılmasıözelliklerinden hangileri ortaktır?A)I ve IIB) II ve IIIC) II ve IVD) I, II ve IIIE) I, III ve IV

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:01

Görme, işitme, dokunma, tat ve koku duyularında;

I. Reseptörlerinin kimyasal uyarıları alması

II. Oluşturdukları impulsların uç beyinde değerlendirilmesi

III. Çabuk yorulması

IV. Reseptörlerinin eşik şiddetindeki uyarılarla uyarılması

özelliklerinden hangileri ortaktır?


A)I ve II
B) II ve III
C) II ve IV
D) I, II ve III
E) I, III ve IV

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:45:16
  1. Görme, işitme, dokunma, tat ve koku duyularının reseptörleri kimyasal uyarıları alır. Bu, reseptörlerin yalnızca belirli maddelere tepki verdiği anlamına gelir. Örneğin, gözlerimiz yalnızca ışığa tepki verirken, dilimiz yalnızca yiyeceklerin tadına tepki verir.
  2. Reseptörler tarafından oluşturulan impulslar uç beyinde değerlendirilir. Bu, beynin duyularımızdan gelen bilgileri yorumladığı anlamına gelir. Örneğin, gözlerimiz tarafından gönderilen görsel impulslar, beynimiz tarafından bir görüntü olarak yorumlanır.
  3. Duyularımız çabuk yorulur. Bu, reseptörlerin uzun süre uyarıldığında duyarsız hale geldiği anlamına gelir. Örneğin, uzun süre yüksek sesli müzik dinlerseniz, sesleri duyma yeteneğiniz azalır.
  4. Reseptörler eşik şiddetindeki uyarılarla uyarılır. Bu, reseptörün bir uyarıyı algılayabilmek için belirli bir miktarda uyarılma gerektiği anlamına gelir. Örneğin, gözlerimiz çok düşük yoğunluktaki ışığı göremez.

Bu özelliklerden II ve IV tüm duyularımızda ortaktır. Diğer özellikler ise bazı duyularımızda farklılık gösterir. Örneğin, koku duyumuzun reseptörleri çok çabuk yorulmazken, görme duyumuzun reseptörleri çok çabuk yorulur.

Cevap: C) II ve IV