Orojenezin etkili olduğu yerlerde yerkabuğunun sert bölümleri kıvrılamadığı için yer yer kırılır. Bu kırılmalar sonucunda bazı kesimler yükselir, bazı kesimler ise alçalır. Yükselen kesime horst, alçalan kesime ise graben denir.Buna göre harita üzerinde numaralanmış yerlerin hangisinde horst ve graben oluşumu görülür?A)I.B) II.C) III.D) IV.E) V.

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:56
Ödev Yardım Forum

Orojenezin etkili olduğu yerlerde yerkabuğunun sert bölümleri kıvrılamadığı için yer yer kırılır. Bu kırılmalar sonucunda bazı kesimler yükselir, bazı kesimler ise alçalır. Yükselen kesime horst, alçalan kesime ise graben denir.

Buna göre harita üzerinde numaralanmış yerlerin hangisinde horst ve graben oluşumu görülür?

A)I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:40:22

1. Adım: Orojenezi Anlama

Orojenezi veya dağ inşa hareketi, yerkabuğunun büyük hareketlerle dalgalanmasıdır. Genellikle tektonik plakaların çarpışması sonucu oluşur.

2. Adım: Yerkabuğunun Kırılması

Orojenezin etkili olduğu yerlerde, yerkabuğunun sert bölümleri kıvrılamaz ve bu nedenle yer yer kırılır. Bu kırılmalara fay denir.

3. Adım: Horst ve Graben Oluşumu

Faylar boyunca parçalanan yerkabuğunun bazı kesimlerinde yükselmeler, yani horstlar oluşurken diğerlerinde ise alçalmalar, yani grabenler oluşur.

4. Adım: Soru Cevaplama

Harita üzerinde numaralanmış yerlerden I. numaralı yerdeki alan, yükselen bir kesimi temsil etmektedir. Bu nedenle horst oluşumu görülmüştür.

Cevap: A) I.