Elektron dizilimi yazıldığında baş kuantum sayısı 4 olan bir atomun son enerji düzeyinde hangi orbitaller bulunabilir?A)s ve pB) p ve dC) s, p ve dD) d ve fE) s, p, d ve f

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:52

Elektron dizilimi yazıldığında baş kuantum sayısı 4 olan bir atomun son enerji düzeyinde hangi orbitaller bulunabilir?

A)s ve p
B) p ve d
C) s, p ve d
D) d ve f
E) s, p, d ve f

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:26:28

Elektron dizilimi yazıldığında baş kuantum sayısı 4 olan bir atomun son enerji düzeyinde hangi orbitaller bulunabilir?

Cevap: E) s, p, d ve f

Baş kuantum sayısı (n), bir atomun elektronlarının çekirdeğe olan uzaklığını belirleyen sayıdır ve bir orbitallerin enerjisini belirler. Baş kuantum sayısı 4 olan bir atomun son enerji düzeyi n = 4'tür.

n=4 enerji düzeyinde hangi orbitaller bulunabilir:

• s orbitali: s orbitali, elektronun çekirdeğin etrafında bir küresel bulut oluşturduğu bir orbital türüdür.
  • p orbitali: p orbitali, elektronun çekirdeğin etrafında bir üçgen oluşturduğu bir orbital türüdür.
  • d orbitali: d orbitali, elektronun çekirdeğin etrafında bir dörtgen oluşturduğu bir orbital türüdür.
  • f orbitali: f orbitali, elektronun çekirdeğin etrafında bir beşgen oluşturduğu bir orbital türüdür.

Dolayısıyla, n=4 enerji düzeyine sahip olan bir atomun son enerji düzeyinde s, p, d ve f orbitalleri bulunabilir.