Burundan merkeze uyarı taşıyan duyu nöronlarıyla gözden merkeze uyarı taşıyan duyu nöronları aynı çalışma prensibine sahiptir. Ancak bu organlardan alınan uyarılar farklı değerlendirilir. Uyarıların farklı değerlendirilmesi I. Uyarının değerlendirildiği merkezlerin farklı oluşuII. Uyarıyı taşıyan nöronların impuls iletim hızlarının farklı oluşuIII. Uyarıyı taşıyan nöronların miyelinli veya miyelinsiz oluşuönermelerinden hangileriyle açıklanabilir?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) II ve III

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:02

Burundan merkeze uyarı taşıyan duyu nöronlarıyla gözden merkeze uyarı taşıyan duyu nöronları aynı çalışma prensibine sahiptir. Ancak bu organlardan alınan uyarılar farklı değerlendirilir. Uyarıların farklı değerlendirilmesi

I. Uyarının değerlendirildiği merkezlerin farklı oluşu

II. Uyarıyı taşıyan nöronların impuls iletim hızlarının farklı oluşu

III. Uyarıyı taşıyan nöronların miyelinli veya miyelinsiz oluşu

önermelerinden hangileriyle açıklanabilir?

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:47:15
  • Göz ve burun, çevremizden uyarılar alan ve bu uyarıları merkezi sinir sistemine ileten duyusal organlardır.
  • Bu organlardan alınan uyarılar, duyu nöronları tarafından merkeze iletilir.
  • Duyu nöronları, uyarıları impuls adı verilen elektriksel sinyaller halinde iletir.
  • Impulslar, nöron boyunca miyelin adı verilen yalıtım tabakası sayesinde hızla iletilir.
  • Uyarıların farklı değerlendirilmesinin nedeni, uyarının değerlendirildiği merkezlerin farklı yapı ve işlevlere sahip olmasıdır.
  • Gözden gelen uyarılar görme merkezinde, burundan gelen uyarılar ise koku merkezinde değerlendirilir.
  • Dolayısıyla, uyarıların farklı değerlendirilmesi, uyarının değerlendirildiği merkezlerin farklı oluşu ile açıklanabilir.
  • Bu sorunun cevabı A şıkkıdır.