3. periyot 2A grubu elementi için aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?A)Metaldir.B) Oda koşullarında katı halde bulunur.C) Elektron dağılımı yazıldığında 3. katmanında 2 elektron bulunur.D) Atom numarası 12’dir.E) 1A grubunda bulunan bütün elementlerle bileşik oluşturur.

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:53

3. periyot 2A grubu elementi için aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A)Metaldir.
B) Oda koşullarında katı halde bulunur.
C) Elektron dağılımı yazıldığında 3. katmanında 2 elektron bulunur.
D) Atom numarası 12’dir.
E) 1A grubunda bulunan bütün elementlerle bileşik oluşturur.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:30:16

Adım 1: 3. periyot ve 2A grubu elementlerini tanımlayalım.

1. periyot, periyodik tablonun üçüncü sırasıdır. Bu sıradaki elementler, enerji seviyeleri 3 ile tamamlanmıştır. 2A grubu ise periyodik tablonun ikinci sütununda bulunan elementlerdir. Bu elementlerin en dış enerji seviyesinde 2 elektron bulunur. Bunlar oldukça aktif ve kararlı olabilmeleri içinse en dıştaki seviyelerini doldurmak isterler.

Adım 2: 3. periyot 2A grubu elementinin özelliklerini görelim.

1. periyot 2A grubu elementi metaldir, oda koşullarında katı halde bulunur, elektron dağılımı yazıldığında 3. katmanında 2 elektron bulunur ve atom numarası 12'dir.

Adım 3: 1A grubunda bulunan bütün elementlerle bileşik oluşturup oluşturmayacağını anlayalım.

1A grubu elementleri periyodik tablonun ilk sütununda bulunan elementlerdir. Bu elementlerin en dış enerji seviyesinde 1 elektron bulunur. Bu elektronu vererek kararlı hale gelirler.

1. periyot 2A grubu elementinin en dış enerji seviyesinde ise 2 elektron vardır.

2. periyot 2A grubu elementi, 1A grubunda bulunan elementlerle bileşik oluşturmak için en dış enerji seviyesindeki 2 elektronundan birini verecektir. Bu durumda kararlı bir yapı elde edemez. Yani 3. periyot 2A grubu elementi ile 1A grubu elementleri tepkimeye giremez.

Sonuç olarak,

3. periyot 2A grubu elementi için aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A)Metaldir. B) Oda koşullarında katı halde bulunur. C) Elektron dağılımı yazıldığında 3. katmanında 2 elektron bulunur. D) Atom numarası 12’dir. E) 1A grubunda bulunan bütün elementlerle bileşik oluşturur. cevabımız E seçeneğidir.