Soru:
Verilen tepkimede Z maddesi bir dipeptit ise aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Açıklama:
Adım 1: Verilen tepkimede Z maddesi bir dipeptit olduğuna göre X ve Y molekülleri iki tane amino asittir.
Adım 2: I numaralı reaksiyon dehidrasyon reaksiyonudur. Bu reaksiyonda iki amino asit arasında peptit bağı kurularak su molekülü açığa çıkar.
Adım 3: II numaralı reaksiyon hidroliz reaksiyonudur. Bu reaksiyonda peptit bağı su molekülü alınarak parçalanır ve iki amino asit açığa çıkar.
Adım 4: Y molekülü iki amino asitten oluştuğu için Z molekülünden daha küçüktür.
Adım 5: X ve Y molekülleri arasında kurulan bağ peptit bağıdır.
Adım 6: X ve Y molekülleri kimyasal sindirimle kendinden daha küçük maddelere ayrılabilir.
Cevabımız: E) Her iki reaksiyonda da ATP kullanılır.
Özetle: Dipeptit, iki amino asidin bir araya gelerek peptit bağı kurmasıyla oluşur. Dehidrasyon reaksiyonunda su molekülü açığa çıkarak peptit bağı kurulur. Hidroliz reaksiyonunda su molekülü alınarak peptit bağı parçalanır. Y molekülü Z molekülünden daha küçüktür. X ve Y molekülleri arasında kurulan bağ peptit bağıdır. X ve Y molekülleri kimyasal sindirimle kendinden daha küçük maddelere ayrılabilir. Her iki reaksiyonda da ATP kullanılmaz.