Perslerde ülke satraplık adı verilen eyaletlere bölünmüş ve satraplar kralın görevlendirdiği kişilerce teftiş edilmişlerdir.Buna göre Perslerdeki yönetim sistemi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?A)Kralın yönetimde tek yetkili olduğuB) Merkezî otoritenin güçlü tutulduğuC) Halkın siyasi olarak satraplara bağlı olduğuD) Vergilerin satraplar adına toplandığıE) Siyasi birliğin olmadığı

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:22:01

Perslerde ülke satraplık adı verilen eyaletlere bölünmüş ve satraplar kralın görevlendirdiği kişilerce teftiş edilmişlerdir.

Buna göre Perslerdeki yönetim sistemi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A)Kralın yönetimde tek yetkili olduğu
B) Merkezî otoritenin güçlü tutulduğu
C) Halkın siyasi olarak satraplara bağlı olduğu
D) Vergilerin satraplar adına toplandığı
E) Siyasi birliğin olmadığı

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:56:04

Soru:

1- Perslerde satraplık adlı bir yönetim şekli vardı. 2- Bu satraplıklar, kralı temsil etmek için görevlendirilen kişiler tarafından denetleniyorlardı.

Cevap:

• Bu durumda satraplar kralın görevlendirdiği kişiler olduğu ve onların denetiminde görev yaptığı için, kralın tek başına karar almakta yetkili olduğu çıkarımını yapamayız.

• Merkezî otoritenin güçlü tutulduğu sonucunun çıkarılmasının nedeni, denetim yetkililerinin kral tarafından görevlendirilerek bu görevlerde bulunmaları ve denetleme yetkilerini kraldan almış olmalarıdır.

• Kral yetkisini dağıtarak yönetimsel sistemde yetkilere sahip insanları kullanır, fakat tüm yetki ve denetim kralda toplanmıştır.

• Vergilerin satraplar adına toplanmaması için, kral yetkilerini dağıtarak satrapları görevlendirdiğini bilebiliriz.

• Siyasi birlik de kralın gücünü ve otoritesini gösteren bir işarettir.

Sonuç olarak:

Perslerde yönetim sistemi kralın mutlak gücüne dayanıyordu. Kral, ülkeyi satraplıklar adı verilen eyaletlere bölmüş ve bu eyaletleri kendi görevlendirdiği kişiler tarafından denetletmişti.