Molekül     VSEPRI.       CCl4          AX4II.      PCl3         AX3E2III.     H2S          AX2EYukarıdaki moleküllerden hangilerinin VSEPR gösterimi yanlıştır?(1H, 6C, 15P, 16S, 17Cl)A)Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) II ve III

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:44

Molekül     VSEPR
I.       CCl4          AX4
II.      PCl3         AX3E2
III.     H2S          AX2E

Yukarıdaki moleküllerden hangilerinin VSEPR gösterimi yanlıştır?
(1H, 6C, 15P, 16S, 17Cl)

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:01:52

1. Adım: VSEPR Teorisi

• VSEPR teorisi, bir molekülün şeklini tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir.
  • Teoriye göre, bir moleküldeki atomlar birbirlerini itmeye çalışırlar ve bu nedenle en kararlı yapı, atomlar arasındaki itmeyi en aza indiren yapıdır.

2. Adım: Molekül Geometrisi

• Bir molekülün geometrisi, atomların molekülde nasıl düzenlendiğini gösteren bir terimdir.
  • Molekül geometrisi, VSEPR teorisine göre belirlenir.

3. Adım: VSEPR Gösterimi

• VSEPR gösterimi, bir molekülün VSEPR teorisine göre tahmin edilen şeklini gösteren bir terimdir.
  • VSEPR gösterimi, atomların düzenlenmesini ve molekülün merkez atomunun çevresindeki elektron çiftlerinin sayısını gösterir.

4. Adım: Moleküllerin VSEPR Gösterimleri

• CCl4: AX4E0 (tetrahedral)
  • PCl3: AX3E2 (trigonal piramidal)
  • H2S: AX2E1 (dışbükey)

5. Adım: Hatalı VSEPR Gösterimleri

• PCl3'ün VSEPR gösterimi AX3E2'dir. Ancak, PCl3'ün gerçek geometrisi trigonal piramidal değil, üçgen piramittir.
  • H2S'nin VSEPR gösterimi AX2E1'dir. Ancak, H2S'nin gerçek geometrisi dışbükey değil, açılıdır.

Cevap: E) II ve III