Soru:
Yukarıda verilen yaprak enine kesiti incelendiğinde harflerle belirtilen bölümler için seçeneklerdeki ifadelerden hangisi doğrudur?
Açıklama:
1. Adım: Yaprak Enine Kesiti Hakkında Bilgi
Yaprak enine kesiti, bir yaprağın iç yapısını gösteren bir görüntüye denir.
2. Adım: Yaprak Enine Kesitindeki Bölümler
Yaprak enine kesiti, birçok bölümden oluşur. Bu bölümlerin isimleri harflerle belirtilmiştir.
3. Adım: A Seçeneği
A seçeneği, "a, fotosentezin en yoğun gerçekleştiği yaprak bölümüdür" der. Yani, a bölümünde fotosentez en yoğun şekilde gerçekleşir.
4. Adım: B Seçeneği
B seçeneği, "b'nin hücrelerinde kloroplasta rastlanmaz" der. Yani, b bölümündeki hücrelerde kloroplastlar yoktur. Kloroplastlar, fotosentez için gerekli olan yeşil renkli organellerdir.
5. Adım: C Seçeneği
C seçeneği, "c yapısı bitkinin epidermis dokusunu ifade eder" der. Yani, c bölümü epidermis dokusudur. Epidermis dokusu, bitkinin dış yüzeyini kaplayan dokuya denir.
6. Adım: D Seçeneği
D seçeneği, "d hücrelerine kök emici tüylerinde de rastlanır" der. Yani, d bölümündeki hücreler kök emici tüylerinde de bulunur. Kök emici tüyleri, bitkinin kökündeki ufak çıkıntılardır.
7. Adım: E Seçeneği
E seçeneği, "e'nin hücreleri fotosentezle atmosfere oksijen gönderir" der. Yani, e bölümündeki hücreler fotosentezle atmosfere oksijen gönderir.
Cevap:
A) a, fotosentezin en yoğun gerçekleştiği yaprak bölümüdür.