Soru:
Yukarıda verilen tabloya göre, DNA' nın kalıp olmayan zincirindeki nükleotit dizilimi nasıl olmalıdır?
Açıklama:
Adım 1 : Soruyu dikkatlice oku. Soru, DNA'nın kalıp olmayan zincirindeki nükleotit diziliminin nasıl olması gerektiğini soruyor.
Adım 2 : DNA hakkında bildiklerini hatırla. DNA, canlıların genetik materyalidir. Nükleotitlerden oluşur ve bu nükleotitler belirli bir sırayla dizilir. DNA'nın iki zinciri vardır ve bu zincirler birbiriyle eşleşir. Kalıp zincir, genetik bilgiyi taşır ve kalıp olmayan zincir bu bilgiyi kopyalar.
Adım 3 : Kalıp olmayan zincir ile kalıp zinciri arasında uyumluluğu hatırla. DNA zincirleri içinde her bir nükleotitin karşısında genellikle başka bir nükleotidin bulunduğunu hatırlayalım. Örneğin, adenin (A) karşısında genellikle timin (T) bulunur.
Adım 4 : Soruya geri dön ve cevap seçeneklerini incele. Her cevap seçeneğini kalıp zincirindeki nükleotit dizilimiyle eşleştir. Doğru cevap seçeneği, kalıp olmayan zincirdeki nükleotit diziliminin kalıp zincirindeki nükleotit dizilimiyle uyumlu olmasıdır.
Cevap : A) ATG AAG TAC
Açıklama : Kalıp zincirindeki nükleotit dizilimi TAC TTG ATC'dir. Bu nedenle, kalıp olmayan zincirdeki nükleotit dizilimi ATG AAG TAC olmalıdır.