Engelmann 1883 yılında yaptığı bir deneyde, ipliksi bir algin farklı bölümlerinin farklı dalga boylarında ışıkla aydınlanmasını sağlamış ve algin bulunduğu yere zorunlu aerobik (oksijenli solunum yapan) bakterileri homojen olarak eklemiştir.Bir süre sonra algin mavi-mor ve kırmızı dalga boylarıyla aydınlanan kısımlarının etrafında diğer kısımlarına göre daha çok bakterinin toplandığını görmüştür.Buna göre;I. Algin yeşil ışık alan bölümünde fotosentez hızı en düşüktür.II. Mavi-mor ve kırmızı ışıkla aydınlanan alandaki bakterilerin su tüketimi ve oksijen üretimi daha hızlıdır.III. Mavi-mor ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısı yeşil ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısından fazladır.ifadelerinden hangileri doğrudur?A)Yalnız I B) Yalnız IIC) I ve IID) II ve III E) I, II ve III

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:03
Ödev Yardım Forum

Engelmann 1883 yılında yaptığı bir deneyde, ipliksi bir algin farklı bölümlerinin farklı dalga boylarında ışıkla aydınlanmasını sağlamış ve algin bulunduğu yere zorunlu aerobik (oksijenli solunum yapan) bakterileri homojen olarak eklemiştir.

Bir süre sonra algin mavi-mor ve kırmızı dalga boylarıyla aydınlanan kısımlarının etrafında diğer kısımlarına göre daha çok bakterinin toplandığını görmüştür.

Buna göre;

I. Algin yeşil ışık alan bölümünde fotosentez hızı en düşüktür.

II. Mavi-mor ve kırmızı ışıkla aydınlanan alandaki bakterilerin su tüketimi ve oksijen üretimi daha hızlıdır.

III. Mavi-mor ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısı yeşil ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısından fazladır.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A)Yalnız I 
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III 
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:50:18

1. Adım: Aşağıdaki metni oku ve sorunun sorduğuna net bir şekilde karar ver.

Engelmann 1883 yılında yaptığı bir deneyde, ipliksi bir alginin farklı bölümlerinin farklı dalga boylarında ışıkla aydınlatmasını sağlamış ve algin bulunduğu yere zorunlu aerobik bakterileri homojen olarak eklemiştir.Bir süre sonra algin mavi-mor ve kırmızı dalga boylarıyla aydınlanan kısımlarının etrafında diğer kısımlarına göre daha çok bakterinin toplandığını görmüştür. Buna göre;

I. Algin yeşil ışık alan bölümünde fotosentez hızı en düşüktür. II. Mavi-mor ve kırmızı ışıkla aydınlanan alandaki bakterilerin su tüketimi ve oksijen üretimi daha hızlıdır. III. Mavi-mor ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısı yeşil ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısından fazladır.

2. Adım: Yukarıda verilen sorulardan hangisinin doğru olduğuna karar ver.

Verilen metni dikkatli düşündüğümüzde, I, II ve III. ifadelerinden, sadece I. ifadesinin doğru olduğunu görebiliriz. Çünkü:

b. II. ifade bilgi olarak gereksizdir, bu yüzden yanlıştır.

c. III. ifade bilgi eksikliği içermektedir, bu yüzden yanlıştır.

3. Adım: Bu adıma kadar olan adımlarda yazmadığımız ve açıklanmayan kısımları, yazıp ekleyelim, gereksiz yerleri de kapatalım:

...I. Algin yeşil ışık alan bölümünde fotosentez hızı en düşüktür. II. Mavi-mor ve kırmızı ışıkla aydınlanan alandaki bakterilerin su tüketimi ve oksijen üretimi daha hızlıdır. III. Mavi-mor ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısı yeşil ışıkla aydınlanan alandaki alg sayısından fazladır....

Cevap: Yalnız I