1. Adım: Nüfus yoğunluğunu anlama
- Nüfus yoğunluğu, belirli bir alandaki kişi sayısının o alandaki toplam kara veya su alanına bölümü ile bulunur. Genellikle kilometre kareye düşen kişi sayısı olarak ölçülür.
2. Adım: Ülkemizdeki nüfus yoğunluğunun dağılımını inceleme
- Ülkemizde nüfus yoğunluğu batıdan doğuya doğru azalır. Bunun nedeni, ülkemizin batısının sanayi, ulaşım ve ticaretin daha gelişmiş olmasıdır. Bu durum, daha fazla insanın bu bölgelere göç etmesine neden olur.
3. Adım: İstanbul-Kocaeli arasının nüfus yoğunluğuna etki eden faktörleri belirleme
Sanayi, ulaşım ve ticaretin gelişmiş olması, İstanbul-Kocaeli arasının nüfus yoğunluğuna etki eden en önemli faktördür. Bu bölgede çok sayıda fabrika, iş merkezi ve liman bulunmaktadır. Bu durum, daha fazla insanın bu bölgelere göç etmesine neden olur.
4. Adım: Diğer faktörlerin etkisini değerlendirme
- İklimin çeşitli olması: Ülkemizin batısının iklimi genellikle ılımandır ve yıl boyunca yağış alır. Bu durum, tarım için uygun koşullar sağlar. Ancak, İstanbul-Kocaeli arasının iklimi, ülkenin diğer bölgelerine göre daha az çeşitlidir. Bu nedenle, bu bölgede tarım imkânları daha düşüktür.
- Tarım imkânlarının fazla olması: Ülkemizin güneydoğusunda tarım imkânları daha fazladır. Bu durum, daha fazla insanın bu bölgelere göç etmesine neden olur. Ancak, İstanbul-Kocaeli arası, tarım için pek uygun değildir. Bu nedenle, bu bölgede tarım imkânları daha düşüktür.
- Ortalama yükseltinin azlığı: Ülkemizin batısı, ülkenin diğer bölgelerine göre daha düşük bir rakımda yer alır. Bu durum, daha fazla insanın bu bölgelere göç etmesine neden olur. Ancak, İstanbul-Kocaeli arası, ülkenin diğer bölgelerine göre daha yüksek bir rakımda yer alır. Bu nedenle, bu bölgede ortalama yükselti daha fazladır.
- Nüfus miktarının fazla olması: Ülkemizin batısındaki nüfus miktarı, ülkenin diğer bölgelerine göre daha fazladır. Bu durum, daha fazla insanın bu bölgelere göç etmesine neden olur. Ancak, İstanbul-Kocaeli arasının nüfusu, ülkenin diğer bölgelerine göre daha azdır. Bu nedenle, bu bölgede nüfus miktarı daha düşüktür.
5. Adım: Sonuç
- Ülkemizde nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yer İstanbul-Kocaeli arasıdır. Bunun temel nedeni, bu bölgenin sanayi, ulaşım ve ticaretin gelişmiş olmasıdır.