Dünya'nın Güneş etrafındaki bir tam dönüşüne yıllık hareket denir. Dünya yıllık hareketini Güneş etrafında bir yörünge üzerinde gerçekleştirir. Ekseni yörünge düzlemine tam dik değildir. Eksen ile yörünge düzlemi arasında 66°33' lık, Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasında 23°27' lık bir açı vardır. Dünya'nın Güneş çevresinde dönüşünün sonuçları, eksen eğikliği ile birlikte ortaya çıkar.Buna göre aşağıdakilerden hangisi Dünya'nın Güneş çevresinde dönüşü ve eksen eğikliği ile birlikte ortaya çıkan en önemli sonuçtur? A)Gece ve gündüzün oluşmasıB) Mevsimlerin oluşmasıC) Meltem rüzgârlarının oluşmasıD) 90o paralelinin nokta olmasıE) Yerel saatlerin oluşması

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:24

Dünya'nın Güneş etrafındaki bir tam dönüşüne yıllık hareket denir. Dünya yıllık hareketini Güneş etrafında bir yörünge üzerinde gerçekleştirir. Ekseni yörünge düzlemine tam dik değildir. Eksen ile yörünge düzlemi arasında 66°33' lık, Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasında 23°27' lık bir açı vardır. Dünya'nın Güneş çevresinde dönüşünün sonuçları, eksen eğikliği ile birlikte ortaya çıkar.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi Dünya'nın Güneş çevresinde dönüşü ve eksen eğikliği ile birlikte ortaya çıkan en önemli sonuçtur? 

A)Gece ve gündüzün oluşması
B) Mevsimlerin oluşması
C) Meltem rüzgârlarının oluşması
D) 90o paralelinin nokta olması
E) Yerel saatlerin oluşması

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:55:25

Adım 1: Dünya, Güneş etrafında bir yörünge üzerinde hareket eder.

Adım 2: Dünya'nın ekseni, yörünge düzlemine tam dik değildir.

Adım 3: Dünya'nın ekseni ile yörünge düzlemi arasında 66°33' lık bir açı vardır.

Adım 4: Dünya'nın Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasında 23°27' lık bir açı vardır.

Adım 5: Dünya'nın Güneş çevresinde dönüşü ve eksen eğikliği birlikte mevsimlerin oluşmasına neden olur.

Cevap: B) Mevsimlerin oluşması

Önemli Noktalar:

• Mevsimler, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüşü ve eksen eğikliği birlikte ortaya çıkan bir sonuçtur.
  • Mevsimler, Dünya'nın farklı bölgelerinde farklı zamanlarda yaşanır.
  • Kuzey Yarımküre'de yaz mevsimi yaşanırken, Güney Yarımküre'de kış mevsimi yaşanır.