Şekil I'deki düzenekte tek renkli ışık kullanılarak perde üzerinde kırınım deseni elde edilmiştir.Aynı ışık kullanılarak düzenek Şekil II'deki duruma getirilirse merkezi aydınlık saçak için ne söylenebilir?A)Genişliği azalır.B) Genişliği artar.C) Genişliği değişmez.D) Yukarı kayar.E) Aşağı kayar.

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:57
Ödev Yardım Forum

Şekil I'deki düzenekte tek renkli ışık kullanılarak perde üzerinde kırınım deseni elde edilmiştir.

Aynı ışık kullanılarak düzenek Şekil II'deki duruma getirilirse merkezi aydınlık saçak için ne söylenebilir?

A)Genişliği azalır.
B) Genişliği artar.
C) Genişliği değişmez.
D) Yukarı kayar.
E) Aşağı kayar.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:34:21

1. Adım: Kırınım desenini hatırla.

Kırınım deseni, ışığın bir engele çarptığında veya dar bir açıklıktan geçtiğinde oluşan bir desendir. Desen, ışığın dalga özelliğinden kaynaklanır.

2. Adım: Merkezi aydınlık saçak nedir?

Merkezi aydınlık saçak, kırınım deseninin ortasında bulunan en parlak saçaktır. Bu saçak, ışık kaynağının doğrudan geldiği yöndedir.

3. Adım: Aynı ışık kullanılarak düzenek Şekil II'deki duruma getirilirse merkezi aydınlık saçak için ne söylenebilir?

Şekil II'de, ışık kaynağı ile perde arasındaki mesafe artırılmıştır. Bu durumda, ışık ışınları daha fazla yayılarak perdeye ulaşacağından, merkezi aydınlık saçak daha daralacaktır.

Cevap: A) Genişliği azalır.