Bir liken birliğinde iki çeşit canlı birbirinden izole edilip, yaşamlarını sürdürebilmeleri için hazırlanmış, bileşimi bilinmeyen bir sıvı ortama konuluyor. Kısa bir süre sonra bu canlılardan yeşil renkli olanın öldüğü, diğerinin yaşamını sürdürdüğü gözleniyor.Bu deneyde yararlanılan sıvı ortamla ilgili aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenir?A)Madensel tuzlarca zenginB) Amino asit ve glikoz yönünden zenginC) Güneş ışığı olmayan ortamD) Karbondioksitçe zenginE) Oksijence zengin

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:02

Bir liken birliğinde iki çeşit canlı birbirinden izole edilip, yaşamlarını sürdürebilmeleri için hazırlanmış, bileşimi bilinmeyen bir sıvı ortama konuluyor. Kısa bir süre sonra bu canlılardan yeşil renkli olanın öldüğü, diğerinin yaşamını sürdürdüğü gözleniyor.

Bu deneyde yararlanılan sıvı ortamla ilgili aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenir?


A)Madensel tuzlarca zengin
B) Amino asit ve glikoz yönünden zengin
C) Güneş ışığı olmayan ortam
D) Karbondioksitçe zengin
E) Oksijence zengin

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:47:47

Adım 1: Soru, bir liken birliğindeki iki canlıyla ilgili bir deney hakkındadır. İlk canlı yeşil renklidir, ikincisi değildir. Her iki canlı da birbirlerinden izole edilir ve bileşimi bilinmeyen bir sıvı ortamda yaşamaya bırakılır.

Adım 2: Deneyin sonuçları, yeşil renkli canlının kısa süre sonra öldüğünü, diğerinin ise yaşamını sürdürdüğünü göstermiştir.

Adım 3: Soru, sıvı ortamla ilgili hangi ifadenin kesinlikle söyleneceğini sormaktadır.

Adım 4: Seçeneklerden, "C) Güneş ışığı olmayan ortam" ifadesi kesinlikle söylenebilir. Bunun nedeni, yeşil renkli canlının fotosentez yapabilmesi için güneş ışığına ihtiyacı olmasıdır. Sıvı ortamda güneş ışığı olmadığı için yeşil renkli canlı fotosentez yapamamış ve ölmüştür. Diğer canlı ise fotosentez yapmadığı için güneş ışığına ihtiyaç duymamış ve yaşamını sürdürmüştür.

Cevap: E)Oksijence zengin