Soru:
I. Anadolu'nun ilk yerli halkıdır.
II. Göçler sonucunda Kafkaslardan Anadolu'ya geldikleri tahmin edilmektedir.
III. MÖ 3000 ortalarından itibaren küçük krallıklar ve beylikler hâlinde yaşamışlardır.
IV. Bu kültüre ait en önemli eserler Çorum ili sınırları içindeki Alacahöyük'te bulunmuştur.
V. Hititler’le kaynaşmış, Hitit uygarlığı içinde yaşamaya devam etmişlerdir.
Anadolu'da yaşayan ve yukarıda özellikleri verilen uygarlık aşağıdakilerden hangisidir?
Açıklama:
1. Adım: Anadolu'nun ilk yerli halkı kimdi? Cevap: Hattiler
2. Adım: Hattiler'in kökeni neydi? Cevap: Kafkaslar
3. Adım: Hattiler hangi dönemde yaşamışlardır? Cevap: MÖ 3000 ortalar
4. Adım: Hattiler'in yönetim biçimi nasıldı? Cevap: Küçük krallıklar ve beylikler
5. Adım: Hattiler'in en önemli eserleri nerede bulunmuştur? Cevap: Alacahöyük
6. Adım: Hititler ile Hattiler arasındaki ilişki nasıldı? Cevap: Hattiler Hititlerle kaynaşmış ve Hitit uygarlığı içinde yaşamaya devam etmişlerdir.
7. Adım: Anadolu'da yaşayan ve yukarıda özellikleri verilen uygarlık hangisidir? Cevap: Hattiler
Sonuç: Anadolu'nun ilk yerli halkı olan Hattiler, Kafkaslar'dan Anadolu'ya göç etmişler ve MÖ 3000 ortalarından itibaren küçük krallıklar ve beylikler hâlinde yaşamışlardır. Hattiler'in en önemli eserleri Çorum ili sınırları içindeki Alacahöyük'te bulunmuştur. Hititler'le kaynaşmış ve Hitit uygarlığı içinde yaşamaya devam etmişlerdir. Anadolu'da yaşayan ve yukarıda özellikleri verilen uygarlık Hattiler'dir.