II. Osman, asker üzerindeki gücünü hissettirme fikriyle “Hotin Seferi”ne bizzat katılmıştır. Seferde, yeniçerilerin isteksizliğini tespit eden hükümdar yeniliklere direnç oluşturacak bu kurumu kaldırmayı düşünmüştür.Bu duruma bağlı olarak II. Osman hakkında aşağıdakilerden hangisini söylemek mümkün değildir? A)Köklü bir reform düşüncesine sahip olmaB) Yeniçerilerin disiplinden yoksun olduğunu tespit etmeC) Askerî alanda ıslahata ihtiyaç duymaD) Otoritesini kuvvetlendirmeyi amaçlamaE) Askerî kurumlar arasında çatışma ve rekabeti engelleme

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:22:12

II. Osman, asker üzerindeki gücünü hissettirme fikriyle “Hotin Seferi”ne bizzat katılmıştır. Seferde, yeniçerilerin isteksizliğini tespit eden hükümdar yeniliklere direnç oluşturacak bu kurumu kaldırmayı düşünmüştür.

Bu duruma bağlı olarak II. Osman hakkında aşağıdakilerden hangisini söylemek mümkün değildir?

A)Köklü bir reform düşüncesine sahip olma
B) Yeniçerilerin disiplinden yoksun olduğunu tespit etme
C) Askerî alanda ıslahata ihtiyaç duyma
D) Otoritesini kuvvetlendirmeyi amaçlama
E) Askerî kurumlar arasında çatışma ve rekabeti engelleme

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:27:36

1. Adım: II. Osman’ın yeniçerilerin isteksizliğini tespit ettiği Hotin Seferi’ne katılması

• II. Osman, 1621 yılında Hotin’e doğru bir askerî sefer başlatır.
  • Seferde, yeniçerilerin savaşmaya istekli olmadıklarını ve disiplinsiz olduklarını görür.

2. Adım: II. Osman’ın yeniliklere direnç oluşturacak yeniçerileri kaldırmayı düşünmesi

• II. Osman, yeniçerilerin disiplinden yoksun olmasının, devletin askerî gücünü zayıflattığını düşünür.
  • Bu nedenle, yeniçerileri kaldırmayı veya ıslah etmeyi planlar.

3. Adım: II. Osman’ın askeri alanda ıslahata ihtiyaç duyduğu sonucuna varması

• II. Osman, yeniçerilerin disiplinden yoksun olmasının, ordunun başarısını olumsuz etkilediğini görür.
  • Askeri alanda ıslahat yaparak, ordunun daha güçlü ve disiplinli olmasını sağlamak ister.

4. Adım: II. Osman’ın otoritesini kuvvetlendirmeyi amaçlaması

• II. Osman, yeniçerileri disipline etmek ve otoritesini kuvvetlendirmek için, sefere bizzat katılır.
  • Yeniçerilerin isteksizliğini ve disiplinden uzaklığını bizzat görerek, onlara karşı önlem almak ister.

Sonuç: Askerî kurumlar arasında çatışma veya rekabete engel olması mümkün değildir.

• II. Osman’ın yeniçerileri kaldırmayı planlaması, diğer askerî kurumlarla çatışmaya ve rekabete yol açabilirdi.
  • Bu nedenle, II. Osman’ın askerî kurumlar arasında çatışma veya rekabete engel olması mümkün değildir.

Cevap: E) Askerî kurumlar arasında çatışma ve rekabeti engelleme