Islanma olayı sıvı molekülleriyle üzerine sıvı dökülen cismin molekülleri arasındakiçekim kuvvetine (adezyon kuvveti ) ve sıvı moleküllerinin birbirlerine uyguladıklarıçekim kuvvetine ( kohezyon kuvvetine )bağlıdır.Buna göre bir kumaşın ıslanması için adezyon ve kohezyon arasındaI.   Adezyon kuvveti > Kohezyon kuvvetiII.  Adezyon kuvveti < Kohezyon kuvvetiIII. Adezyon kuvveti = Kohezyon kuvvetiilişkilerinden hangileri olmalıdır?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) II ve III

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:21:53

Islanma olayı sıvı molekülleriyle üzerine sıvı dökülen cismin molekülleri arasındaki

çekim kuvvetine (adezyon kuvveti ) ve sıvı moleküllerinin birbirlerine uyguladıkları

çekim kuvvetine ( kohezyon kuvvetine )bağlıdır.

Buna göre bir kumaşın ıslanması için adezyon ve kohezyon arasında

I.   Adezyon kuvveti > Kohezyon kuvveti

II.  Adezyon kuvveti < Kohezyon kuvveti

III. Adezyon kuvveti = Kohezyon kuvveti

ilişkilerinden hangileri olmalıdır?

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:29:37

1. Adım: Islanma olayındaki kuvvetleri anlama

• Islanma olayı, bir cismin üzerine sıvı döküldüğünde, sıvının cismin yüzeyine yayılması ve cismi ıslatmasıdır.
  • Adezyon kuvveti, sıvı molekülleriyle üzerine sıvı dökülen cismin molekülleri arasındaki çekim kuvvetidir.
  • Kohezyon kuvveti, sıvı moleküllerinin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvvetidir.

2. Adım: Adezyon ve kohezyon arasındaki ilişkinin önemini görme

• Bir kumaşın ıslanması için, adezyon kuvvetinin kohezyon kuvvetinden büyük olması gerekir.
  • Adezyon kuvveti büyükse, sıvı molekülleri cismin moleküllerine daha güçlü bir şekilde çekilir ve sıvı yayılır.
  • Kohezyon kuvveti büyükse, sıvı molekülleri birbirlerine daha sıkı bir şekilde bağlı kalır ve yayılmaz.

3. Adım: Soruda verilen ilişkilere bakarak doğru cevabı bulma

• I. Adezyon kuvveti > Kohezyon kuvveti

• Bu ilişki doğrudur. Adezyon kuvveti kohezyon kuvvetinden büyük olmalıdır.

• II. Adezyon kuvveti < Kohezyon kuvveti

• Bu ilişki yanlıştır. Adezyon kuvveti kohezyon kuvvetinden büyük olmalıdır.

• III. Adezyon kuvveti = Kohezyon kuvveti

• Bu ilişki yanlıştır. Adezyon kuvveti kohezyon kuvvetinden büyük olmalıdır.

Doğru cevap: A) Yalnız I