Soru:
Aşağıda ifade edilen özelliklerden hangisi, birbirinden farklı âlemlere ait iki canlının ortak özelliği olamaz?
Açıklama:
1. Adım: Soruyu dikkatlice oku ve anla.
2. Adım: İki canlının farklı âlemlere ait olduğunu ve ortak özelliklerinin olması gerektiğini belirle.
3. Adım: Soruda verilen seçenekleri tek tek değerlendir.
A) Tek hücreli olma: Bu özellik, birbirinden farklı âlemlere ait iki canlının ortak özelliği olabilir. Örneğin, bakteri ve öglena hem tek hücrelidir hem de farklı âlemlere aittir.
B) Prokaryot hücre yapısına sahip olma: Bu özellik de birbirinden farklı âlemlere ait iki canlının ortak özelliği olabilir. Örneğin, bakteri ve arke hem prokariotik hücre yapısına sahiptir hem de farklı âlemlere aittir.
C) Hücre duvarı bulundurma: Bu özellik de birbirinden farklı âlemlere ait iki canlının ortak özelliği olabilir. Örneğin, mantar ve bitki hem hücre duvarına sahiptir.
D) Fotosentez yapma: Bu özellik, birbirinden farklı âlemlere ait iki canlının ortak özelliği olamaz. Çünkü fotosentez, yeşil bitkilerin özel bir özelliğidir. Hayvanlar ve mantarlar fotosentez yapamaz.
E) Sinir sistemine sahip olma: Bu özellik de birbirinden farklı âlemlere ait iki canlının ortak özelliği olamaz. Çünkü sinir sistemi, hayvanların özel bir özelliğidir. Bitkiler ve mantarlar sinir sistemine sahip değildir.
Cevap: E) Sinir sistemine sahip olma