Aynı sıcaklıkta He ve SO2 gazlarının difüzyon hızları arasındaki oran ( VHe/VSO2) kaçtır? ( He:4, O:16, S:32 )A)4B) 2C) 1/2D) 1/4E) 1/8

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:12

Aynı sıcaklıkta He ve SO2 gazlarının difüzyon hızları arasındaki oran ( VHe/VSO2) kaçtır? ( He:4, O:16, S:32 )

A)4
B) 2
C) 1/2
D) 1/4
E) 1/8

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:20:56

1. Adım: Difüzyon Hızını Anlamak Difüzyon, moleküllerin veya gazların bir alandan diğerine yayılması sürecidir. Difüzyon hızı ise, moleküllerin veya gazların ne kadar hızlı yayıldığını gösteren bir ölçüdür.

2. Adım: Graham Yasası'nı Kullanmak Graham Yasası, aynı sıcaklıkta farklı gazların difüzyon hızlarını karşılaştıran bir yasadır. Buna göre, aynı sıcaklıkta iki gazın difüzyon hızları, molekül kütlelerinin kare kökleriyle ters orantılıdır.

3. Adım: Soruyu Çözmek Soruda, He ve SO2 gazlarının difüzyon hızları arasındaki oran sorulmaktadır. Graham Yasası'na göre, bu oran, gazların molekül kütlelerinin kare kökleriyle ters orantılıdır. He'nin molekül kütlesi 4, SO2'nin molekül kütlesi ise 64'tür (32 + 32 = 64).

4. Adım: Sonucu Bulmak Graham Yasası'na göre, He ve SO2 gazlarının difüzyon hızları arasındaki oran aşağıdaki formülle hesaplanabilir:

VHe/VSO2 = √64/√4 = 8/2

5. Adım: Cevabı Kontrol Etmek Cevabın doğruluğunu kontrol etmek için, formülü kullanarak yeniden hesaplama yapabilirsin.

VHe/VSO2 = 8/2 = 4

Cevap: A) 4